latinica  ћирилица
27/08/2015 |  19:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић:Србија на Бечком самиту показала да је лидер у региону

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је Србија на Бечком самиту показала лидерство у региону и изразио очекивање да ће преговарачка поглавља за Србију бити отворена до краја године.
Ивица Дачић (Фото: Оксана Тоскић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Фото: Оксана Тоскић)Фото: ТАНЈУГ

"Србија је показала свих ових мјесеци, а показала је и данас, самим тим што је премијер Вучић био једини од свих премијера који је говорио на конференцији за новинаре у име цијелог региона, показала своје лидерство у нашем региону у многим областима - економским реформама, промјени спољно-политичке позиције земље, идејама у правцу међусобног помирења, гледању у будућност и тражењу заједничких интереса", рекао је Дачић.

Он је у изјави за РТС оцијенио да је бечка конференција испунила своју улогу и да је показала да су врата ЕУ отворена за земље Западног Балкана.

Ипак, како је примијетио, недовољна је брзина којом се земље Западног Балкана крећу ка ЕУ, али, како наводи, Србија је са своје стране испунила све, због чега очекује да би већ до краја године требало да дође до отварања преговарачких поглавља, а не као што је најављено наредне године.

"Србија је одавно заслужила отварање поглаваља", нагласио је шеф српске дипломатије.

Као највећи проблем ЕУ Дачић је навео мигранте, примијетивши да европски званичници говоре шта треба између себе да ураде, али да нико не говори шта са земљама у транзиту, које зову "западнобалканском рутом".

Тако се, навео је, нама у поглављу 23 и 24 између осталог тражи акциони план за рјешавање мигрантске кризе, што је окарактерисао као двоструке стандарде ЕУ.