latinica  ћирилица
27/08/2015 |  18:52 | Аутор: РТРС

Беч- Одобрена средства за мост у Градишци (ВИДЕО)

Европска унија је на Самиту у Бечу за инфраструктурне пројекте БиХ одобрила 30 милиона евра, међу којима је и мост у Градишци.

Западном Балкану укупно је одобрено 600 милиона евра, од чега трећина из Фонда за приближавање Европској унији, а двије трећине из европских инвестиционих банака.

Евроспки лидери очекују да ће до 2030. године Западни Балкан имати функционалну путну мрежу која ће повезати регион. 

БиХ добија новац за мостове у Градишци и на аутопуту Оџак-Свилај. Заинтерсована је за аутопут Бањалука-Ливно који ће повезати Сплит са Загребом, те Јадранско-јонски аутопут, који би кроз БиХ пролазио у дужини од 117 километара. Договорено је финансирање пруге Сарајево Београд, преко Тузле и Зворника.

Пројекат ауто-пута Ниш-Приштина-Драч једини је због кога је на самиту одржан посебан састанак. Његова реализација почеће идуће године. За енергитику региона приоритет је транс-балкански коридор.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је планирана 400 киловолтна линија између Србије, БиХ, Хрватске и Црне Горе. Вриједност пројекта је око 48 милиона евра, а изградња би требало да почне 2018. године, док начин финансирања још није дефинисан.

За сада су потврђена 24 пројекта, вриједна 7,7 милијарди евра, чиме би требало да буде постигнут раст бруто БДП од један одсто годишње у земљама Западног Балкана, у циљу да се у наредних 15 година отвори 200.000 нових радних мјеста.