latinica  ћирилица
27/08/2015 |  16:41 | Аутор: СРНА

Вујадин Поповић служи казну у Њемачкој

Бивши начелник безбједности Дринског корпуса Војске Републике Српске Вујадин Поповић служиће у Њемачкој казну доживотног затвора, која му је изречена за злочин у Сребреници, саопштено је данас из Хага.Суд је ову одлуку донио 28. маја, али је ознака повјерљивости скинута данас, након што је Поповић пребачен у Њемачку.

Жалбено вијеће Хашког трибунала изрекло је у јануару коначну пресуду петорици официра Војске Републике Српске у предмету "Вујадин Поповић и други", којом је потврдило пресуду за геноцид и друге злочине у Сребреници и Жепи из јула 1995. године и прогласило их кривим.

Жалбено вијеће тада је потврдило пресуду за геноцид Поповићу и Љубиши Беари, начелницима безбједности Дринског корпуса и Главног штаба Војске Републике Српске и осудило их на доживотни затвор.

Одбачени су готово сви аргументи из жалбе оптужених у вези са оптужницом, валидности доказа, вјеродостојности свједока, бројем жртава, оцјенама судских вјештака, квалификацијом почињеног злочина као геноцида и геноцидном намјером