latinica  ћирилица
27/08/2015 |  14:18 | Аутор: СРНА

Бијељина: Манифестација "Дани поља кукуруза"

Помоћник министра за пружање стручних услуга у пољопривреди Борис Пашалић рекао је данас да је оглед постављен на Пољопривредном добру "Семберија" у оквиру "Дана поља кукуруза" највећи оглед овакве врсте на подручју БиХ, те да је данас први пут представљено девет нових хибрида.

 Пашалић је навео да овогодишњу сезону карактерише изузетно низак ниво падавина, те да је од 1. априла на парцели на којој је постављен оглед пало само 217 литара кише по метру квадратном, што је за око 40 одсто мање него што је у овом периоду уобичајено.

"Циљ данашњег огледа је да се произвођачи информишу о новим генотиповима, а добра је прилика да се види и уочи разлика коју поједини генотипови остварују у оваквим условима. Наши произвођачи, на основу тога, могу да се опредијеле за узгој неких нових хибрида које раније нису користили", рекао је Пашалић новинарима.

Он је истакао да је неопходно да се користе нове технологије, нове сорте и хибриди, те да је данас прилика да произвођачи на лицу мјеста визуелно уоче разлике међу њима.

"Пољопривредни произвођачи могу да се опредијеле за неке нове генотипове, хибриде и технологије, што нам и јесте циљ", рекао је Пашалић и додао да је, осим огледа у Бијељини, Министарство пољопривреде поставило још пет огледа широм Српске.

Пашалић каже да ће до 10. септембра бити организоване сличне манифестације и на тим огледима.

Коментаришући најновије процјене штете на пољопривредним усјевима, као посљедице суше, Пашалић је рекао да је Министарство радило озбиљну процјену прије мјесец дана и оцијенило да је она тада износила око 150 милиона КМ.

"Прије седам дана радили смо нову процјену и информисали Владу Српске да штета износи више од 200 милиона КМ. Наравно, кукуруз је највише страдао и најугроженији је. Очекивали смо ове године принос од 630.000 тона кукуруза, али је сасвим сигурно да укупан принос неће бити већи од око 370.000 тона. У новцу изражено, то је мање за око 105 милиона КМ", рекао је Пашалић.

Он је навео да је, осим кукуруза, веома угрожена воћарска производња гдје је штета, како је рекао, већа од 50 милиона КМ, потом слиједи повртарска производња, а постоје и велики проблеми са узгојем соје.

Најугроженија подручја, рекао је Пашалић, јесу Семберија, неки дијелови Лијевча поља и Посавине.

"Ипак, и у овим регијама, зависно од низа фактора, имамо парцеле на којима је кукуруз у доста добром стању", додао је Пашалић.

Говорећи о систему за наводњавање, за шта је ресорно министарство ове године издвојило милион и по КМ подстицаја за појединачне системе, Пашалић је подсјетио да је системом за наводњавање покривено 800 хектара, највише у Бијељини и Пелагићеву, чија је вриједност била пет милиона КМ.

"И у наредном периоду биће сличних инвестиција на неких 800 хектара у Љубињу и Лијевче пољу", најавио је Пашалић и додао да је неопходно улагати у овај систем, с обзиром на то да ће недостатак влаге, перспективно, бити велики проблем пољопривредној производњи, а да је само неколико процената ораница покривено системима за наводњавање.

У оквиру манифестације "Дани поља кукуруза - Бијељина 2015" данас су приказани огледи са 80 хибрида кукуруза из 11 селекцијских кућа.

Оглед је постављен у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, односно Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.