latinica  ћирилица
27/08/2015 |  14:15 | Аутор: СРНА

Кукавице: Парастос за 26 убијених српских цивила

У мјесту Кукавице код Рогатице данас је служен парастос за 26 српских цивила које су на данашњи дан 1992. године из засједе убили припадници такозване Армије РБиХ док су пред муслиманском офанзивом бјежали Горажда.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Најстарија жртва била је бака Танкосава Гавриловић од 82 године, док је најмлађи убијени Милан Ђуровић био беба од само неколико мјесеци.

Предсједник Регионалног удружења логораша из Вишеграда Драгиша Андрић рекао је да се овај страшан злочин догодио у кањону ријеке Ракитница у Кукавицама.

Он је истакао да се много већи злочин догодио Србима који су остали у Горажду, гдје је убијено више од 250 српских цивила, а да су многи одведени у логоре гдје су били подвргнути страшним мучењима.

Андрић је као примјер навео логор "Мујковића поље", гдје је било више од 50 заробљених Срба, а само је двоје преживјело.

Према његовим ријечима, ништа боље није било ни у логору Штампарији у Витковићима и у бившој згради ЗОИЛ-а у Горажду, те у затвору Полицијске станице.

Андрић је напоменуо да од 159 несталих Срба у Горажду, њихове породице и даље трагају за више од 90 српских цивила.

Парастос код спомен-обиљежја убијеним цивилима у Кукавицама служили су свештеници Српске православне цркве.

Вијенце су положиле заједничка делегације општина Рогатица и Ново Горажде, борачке организације из ове двије општине и из Вишеграда, Регионалног Удружења логораша и породице погинулих Срба.