latinica  ћирилица
27/08/2015 |  12:37 | Аутор: СРНА

"Исламска држава" заузела пет села на сјеверу Сирије

Припадници "Исламске државе" заузели су пет села на сјеверу Сирије, од којих два у близини границе са Турском, у области у којој Анкара и Вашингтон планирају да отворе нови фронт против џихадиста, саопштила је данас Сиријска опсерваторија за људска права.
Исламска држава - Фото: Beta/AP
Исламска државаФото: Beta/AP

"Исламска држава" је саопштила да је током ноћи заузела три села у сјеверној области провинције Алепо и под опсадом држи град Мареа на око 20 километара јужно од турске границе.

Овај град, који је под контролом сиријских побуњеника, битно је стратешко мјесто за снабдијевање из Турске.

Џихадисти су од сиријских побуњеника преузели још два села на југу исте провинције, такође близу границе.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу изјавио је јуче да ће Турска и САД ускоро покренути "свеобухватну ваздушну операцију" ради уклањања бораца "Исламске државе" из пограничног региона, пренио је Ројтерс.

Напади бораца "Исламске државе" на сиријске побуњенике на сјеверу Алепа све су жешћи од када је Турска саопштила да планира да их протјера из тог пограничног подручја.

Сиријски побуњенички фронт "Нусра", који је непријатељски настројен према групи "Исламска држава", а близак концепцији Ал каиде, најавио је раније овог мјесеца да ће се повући из те области, у којој Турска планира да оснује "тампон зону".