latinica  ћирилица
27/08/2015 |  12:21 | Аутор: РТРС

Чубриловић са делегацијом Срба са Космета (ВИДЕО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић разговарао је у Бањалуци са делагацијом Срба са Косова и Метохије, који су у Српску стигли заједно са 300 дјеце, смјештене у породицама својих вршњака.
Чубриловић на састанку са делегацијом Срба са Космета - Фото: СРНА
Чубриловић на састанку са делегацијом Срба са КосметаФото: СРНА

Дјеца са Косова и Метохије тренутно су на Козари, а у Српској остају до суботе, 29. августа, када је из Етно-села "Станишићи" код Бијељине планиран њихов повратак кућама.

Предсједник општине Грачаница Владета Костић рекао је да се дјеца, али сви Срби са Космета у Републици Српској не осјећају као гости него као своји на своме.

"Један број дјеце се у Републици Српској осјећа сигурније него код својих кућа. Република Српска је за нас постала синоним опстанка и останка на неким просторима у не баш пријатељском окружењу", рекао је Костић након састанка са предсједником Народне скупштине.

Костић је у име дјеце и њихових родитеља захвалио Српској за гостопримство, а предсједнику Републике Српске Милораду Додику и људима који воде Српску, поручио да је чувају не само за своје грађане, него и за све Србе са Космета.

Предсједник Одбора за помоћ Србима Косова и Метохије Милорад Арлов истакао је да ће пројекат "Спојимо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске" бити настављен и сљедеће године.

"Многе породице у Српској се јављају са жељом да угосте дјецу са Космета. Било би добро да наша дјеца за вријеме школовања једном оду на Косово и Метохију, да виде наше светиње и посјете своје другаре", рекао је Арлов.

У делегацији Срба са Космета били су и начелник Косовског управног округа Срђан Петковић, као и директор Регионалне болнице у Грачаници Небојша Миловановић.

Костић је за нашу Телевизију рекао да су споразумом о формирању Заједнице српских општина на Косову и Метохији, постигнутом у Бриселу, Срби први пут након 1999. године однијели побједу у дипломатској косовској бици.

Истиче да ЗСО има вишеструк значај за српски живаљ у јужној српској покрајини.

Извор: РТРС, Срна