latinica  ћирилица
27/08/2015 |  11:50 | Аутор: РТРС

У акцији "Нама треба књига" Радија РС прикупљено око 5.000 књига

Сутра завршава акција „Нама треба књига“, коју је Радио Републике Српске, реализовао кроз емисију „Разбудилник“, а у сарадањи са издавачком кућом „Бесједа“. Циљ је био да се прикупе књиге за оснивање и опремање библиотеке са читаоницом на Онколошком одјељењу Универзитетске болнице Клинички центар Бањалука.
Акција емисије "Разбудилник" Радија РС "Нама треба књига" - Фото: РТРС
Акција емисије "Разбудилник" Радија РС "Нама треба књига"Фото: РТРС

Акцију су осим бројних слушалаца Радија РС, подржале многе друге медијске куће, које не само да су позивале читаоце, слушаоце и гледаоце да дарују књиге, него су их и сами прикупљали у својим колективима. Међу њима су НЕС радио Бањалука, Независне новине, Глас Српске, Еуро Блиц, портал Mondo.ba и БЛ портал и наравно, Телевизија Републике Српске.

Новинари су на овај начин имали могућност да докажу да њихов посао није само да извјештавају, већ и да покажу досљедност поштовања једног од основних постулата новинарства – друштвене одговорности. Ова акција је показала да је потребна само добра идеја која ће ујединити медије и у којој ће се на тренутак заборавити ривалство и жеља за постизањем веће гледаности, слушаности или тиража.

Такође, акцију су подржале и бројне друге установе и организације као што је Универзитет БЛЦ, Народна и универзитетска библиотека Републике Српске, Народна библиотека “Иво Андић“ из Челинца и бројна удружења грађана.

Свој допринос акцији дао је и Еуро експрес – брза пошта, који је отворио бесплану телефонску линију за ову намјену, тако да су сви из БиХ који су имали више од десет књига могли да позову тај број, и да их бесплатне доставе на нашу адресу. Тако су књиге у Бањалуку стигле из Зенице, Тузле, Брчког, Сарајева и других градова.

Колики је одјек имала ова акција говори фонд достваљених књига, јер је ријеч о веома вриједним комплетима, па чак и цијелим едицијама које су очито годинама скупљане и чуване у кућним библиотекама. Поједини слушаоци су доставили и по пет стотина књига, међу којима су изузетно вриједна дјела, од којих се нека не могу више нигдје купити. Од слушалаца је тако у редакцију “Разбудилника“ до сада стигло око 5 000 књига, а било је више од 100 донатора.

Сада предстоји разврставање књига, нумерисање и паковање, а и тај посао обављаће екипа емисије “Разбудилник“ . Отварање библиотеке очекујемо у октобру, јер је на Одјељењу онкологије Клиничког центра Бањалука потребно припремити простор за библиотеку и читаоницу.

Организатори акције “Нама треба књига“ и Универзитетска болница Клинички центар Бањалука захваљују свима који су донирали књиге и који су тиме помогли постизање циља.