latinica  ћирилица
27/08/2015 |  11:11 | Аутор: СРНА

Штрбац: Поздрав "За дом спремни" жив због некажњених злочина

Директор Документационо информационог центра "Веритас" Саво Штрбац сматра да је непроцесуирање ратних злочина над Србима почињених уз поздрав "За дом спремни" иницирало њихов наставак деведесетих година и да ће, ако остану некажњени, увођење усташког поздрава у хрватску војску постати реалност.
 - Фото: Бета
Фото: Бета

Штрбац каже да иницијатива посљедњег команданта "одбране Вуковара" Младена Борковића да се усташки поздрав уведе као службени у Оружане снаге Хрватске није уопште "неозбиљна" и да је прешла ниво провокације како је оквалификовала хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић.

"Да ли ће остати `неприхватљива` зависи од тога колико ће јој се оштро супротставити хрватско друштво и међународна заједница", навео је Штрбац за данашњу "Политику".

Он сматра да је један од начина супростављања овој иницијативи оснивање специјалног суда за Хрватску за процесуирање ратних злочина над Србима, коју је покренуо као директор "Веритаса".

Штрбац је истакао да његову иницијативу о оснивању специјалног суда нико из струке или политике не коментарише, док Борковићеву или Јастребову подржавају петицијом.

"Своју иницијативу сам образложио чињеницом да су садашња суђења Хрватима за ратне злочине над Србима пред хрватским правосуђем `изругивање жртвама, а не суђење`", рекао је Штрбац.

Према његовим ријечима, о томе говори и број процесуираних у Хрватској - од њих 3.600 само су 120 припадници хрватског народа од којих је тек четрдесетак осуђено на симболичне казне.

"У аналима судског бешчашћа остаће запамћене ослобађајуће пресуде за злочине у Гошићу, Вариводама, Груборима и Кијанима, као и дугогодишња истрага без помака против НН лица за масакр хендикепираних у Двору на Уни", нагласио је Штрбац.