latinica  ћирилица
27/08/2015 |  11:07 | Аутор: РТРС

Министарство очекује да ће ЕК одлуку о одгоди извоза млијека што прије повући

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је изненађено обавјештењем Европске Комисије о одгоди Одлуке о извозу млијека и млијечних производа из БиХ у земље Европске Уније, саопштено је из Министарства.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Министарство сматра да нема основа за приговор било које земље чланице ЕУ, те у том смислу очекује да ће Европска Комисија наведену одлуку повући у што скорије вријеме.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске је предузело све неопходне активности и мјере на провођењу поступка одобравања фарми и објеката за извоз млијека. Тренутно се у процесу одобравања у Републици Српској налази преко 60 фарми који испуњавају услове за одобравање, док је њих 15 већ одобрено и ове фарме уједно представљају највеће испоручиоце млијека у Републици Српској.

Највећи прерађивач млијека у Републици Српској, компанија „Млијекопродукт“ је била спремна да у понедјељак извезе прве количине млијека и млијечних производа, што би представљало велико растерећене, јер ова компанија има мјесечне залихе од 5,5 милиона литара млијека и млијечних производа.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске очекује да ће надлежне институције на нивоу БиХ предузети све неопходне мјере како би се наведени проблеми превазишли и БиХ поново добила зелено свјетло за извоз.

Влада Републике Српске је такође упозната са одлуком Европске комисије и подржаће све мјере које ће допринијети испуњавању услова за извоз млијека и млијечних производа на тржиште ЕУ, наведено је у саопштењу.