latinica  ћирилица
27/08/2015 |  11:07 | Аутор: СРНА

Вуковар: Осудити настојања рехабилитације усташтва

Заједничко вијеће општина Вуковар позвало је хрватску јавност да се огради од отворених позива на рехабилитацију усташтва и покрене широку акцију осуде таквих настојања у име истине, правде и слободе сваког нормалног грађанина Хрватске.

У отвореном писму овог вијећа указује се да је посљедњих година, нарочито посљедњих мјесеци, па и дана јавни простор Хрватске преплављен и затрован отвореним позивима на рехабилитацију усташтва и злочиначког режима који је на просторима данашње Хрватске, а и много шире, током Другог свјетског рата уводио расне законе, сијао смрт и проводио терор над Србима, Јеврејима, Ромима и свима који се нису слагали са таквом злочиначком политиком.

У писму се указује и да би кап која је прелила чашу требало да буде иницијатива групе грађана да се у хрватску војску уведе усташки поздрав "За дом спремни".

"Она је таква да би сви нормални, правдољубиви и истинољубиви људи у овој земљи чији углед и име нешто значе коначно требало да јасно и гласно кажу: Доста је! Доста је силовања историје, доста је рехабилитације усташтва, доста је подметања кукавичијих усташких јаја у демократско и домољубно паковање", поручују из Заједничког вијећа.

Они истичу да то треба рећи не само због истине, не само зато што је то политички коректно према српској, јеврејској или ромској мањини које су под овим покличом затиране током власти злогласне Независне Државе Хрватске, не само зато да би у очима Европе ова држава изгледала боља него што јесте, него и зато што ћутња елите једног народа о томе значи и одобравање.

Они истичу да то треба учинити и због тога што се међу потписницима ове иницијативе налазе и људи који имају титуле академика и црквених великодостојника, а чије је садашње дјеловање у потпуној супротности са тековинама антифашизма које је Хрватска уткала и у свој Устав.

Наводи се и да је један од 3.200 потписника иницијативе, академик Јосип Печарић, позвао у отвореном писму хрватског предсједника Колинду Грабар Китаровић и предсједника највеће опозиционе партије Томислава Карамарка да на хрватску историју не гледају српским очима, али нису рекли чијим очима они треба да гледају.

"Да ли можда Павелићевим, Артуковићевим, Францетићевим, Будаковим или Шакићевим? Јесу ли то очи кроз које се види и у којима се огледа историја хрватског народа? Да ли је то дио хрватске историје којим се хрватски народ треба поносити ? Требамо ли да зажмиримо над чињеницом да замјеник градоначелника Вуковара /Маријан/ Павличек, који се прославио сватовском изведбом Јуре и Бобана, ради као професор историје у вуковарској Гимназији", питају из Заједничког вијећа.

Да апсурд буде већи, наводе из Вијећа, кулминација тежњи за рехабилитацијом нацизма, фашизма и усташтва дешава се у години када се обиљежава 70 година од побједе над нацизмом.

"Уколико изостане широка и масовна осуда усташтва, биће то знак да је усташтво у Хрватској добило право грађанства и да се хрватска политичка, културна и научна елита слаже са свим што усташтво представља и за шта се залаже. Вријеме је да се ово зло заустави јер уколико му се дозволи да се размаше биће касно за све нас, биће касно за Хрватску", поручују из Заједничког вијећа општина Вуковар.