latinica  ћирилица
27/08/2015 |  10:54 | Аутор: СРНА

Ђурковић: Свака суверена земља мора да контролише прилив миграната

Научни сарадник Института за европске студије Миша Ђурковић оцијенио је да је настојање земаља у региону, са изузетком Србије, да што је могуће више контролишу и сузбију притисак таласа миграната најлогичнија ствар на свијету и најосновније суверено право сваке државе која жели да таква остане.


"Све ово што се дешава у вези са третманом имиграната поново је показало да Србија није нормална држава већ простор и да се, што је још горе, тиме поноси. Имали смо, на пример, случај да његова екселенција /шеф Делегације ЕУ у Србији/ Мајкл Девенпорт, чија домовина Енглеска брутално сречава продор нове имиграције код Калеа, каже да је фасциниран како Србија лепо третира имигранте", каже Ђурковић за данашњу "Политику".

Он упозорава да је видљиво да све околне државе попут Грчке, Бугарске и Мађарске, које су и чланице ЕУ, настоје да што више исконтролишу и, за почетак, сузбију притисак таласа имиграната зато што је то логично.

"Зашто? Па зато што је то најлогичнија могућа ствар на свету. Свуда, осим у Србији. Контрола територије и самостална одлука о томе кога пустити на своју територију је најосновније суверено право сваке државе која жели то да остане", поручио је Ђурковић.

Он је додао да је то право изнад свих међународних конвенција о регулисању права на азил и да је оно интегрисано у оснивачке уговоре ЕУ и не може да заокружи заједничку политику азила.

"Азиланти номинално имају одређена права, али свака држава има прече право да регулише број лица које може и сме да прихвати на своју територију. Иначе се, попут нас, сусреће са бројним здравственим, безбедносним, материјалним и осталим изазовима. Због тога је најпре Бугарска подигла зид према Турској, а сада шаље војску на границу према Македонији. Због тога је Мађарска подигла зид према нама", јасан је Ђурковић.

Реагујући на изјаву повјереника за равноправност Бранкице Јанковић да би имигранте требало населити у ненасељене дијелове Србије, Ђурковић је навео да је управо Јанковићева експонат "наопаке идеологије" која у насељавању неевропљана види лијеп начин да се обрачуна са европским национализмом "одбијајући да види како од Европе праве бојно поље за будуће грађанске ратове".