latinica  ћирилица
27/08/2015 |  10:35 | Аутор: РТРС

Европа добија фудбалера године: Меси, Роналдо или Суарез

Европа ће данас добити најбољег фудбалера за прошлу годину.

У конкуренцији је су Кристијано Роналдо, Лионел Меси и Луис Суарез.

Најбољег ће изабрати жири који чине новинари из 54 земље чланице УЕФА, а церемонија проглашења играча који је обиљежио годину за нама услиједиће прије жријеба за групну фазу Лиге шамиона.

Роналдо је прошлогодишњи освајач престижног признања "UEFA Best player in Europe", Лионел Меси је први освајач признања који се од 2011. године додјељује на иницијативу Мишела Платинија, док је Луус Суарез први пут у најужем избору за ово ласкаво признање.

Месијева сезона за памћење

Иза Аргентинца је једна од најбољих сезона у каријери. Био је главни играч у тиму Луиса Енрике са којим је освојио Лигу шампиона, Примеру и Куп Краља. У сезони иза нас постао је стријелац Лиге шамоиона са 78 голова, а са 251 голом постао је и најбољи стријелац Барселоне свих времена. Меси је са шест успјешних проигравања био и први асистент елитног клупског такмичења и тако понио епитет најкориснијег фудбалера Лиге шампиона у прошлој сезони.

Најбољи фудбалер свијета са два трофеја

Роналдо се не може похвалити са трофејима у прошлој сезони као Меси. У години за нама са Португалац је са "Краљевским клубом" освојио Супер куп Европе и Свјетско клупско првенство. Међутим, Роналдо је са 48 постигнутих голова први стријелац Примере у сезони 2014/15, а по броју голова у дресу Мадриђана предстигао је на другом мјесту легенду клуба Алфреда ди Стефана, те сада има само 10 мање погодака од Раула (323 гола).

Суарез - неизоставна карика убојитог трија Барселоне

Луси Суарез је у сезони иза нас чинио дио убојитог трија Каталонаца са Нејамром и Месијем, који је постигао чак 122 гола у свим такмичењима. Уругвајац је постигао други гол у финалу Лиге шампиона против Јувентуса, у којем је клуб са "Ноу Кампа" славио са 3:1.