latinica  ћирилица
27/08/2015 |  10:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Расте број напада на азиланте у Њемачкој

Број напада на избјеглице у Њемачкој расте и у само једној недјељи у августу избио је пожар у шест азилантских домова, пише њемачки магазин "Фокус" и додаје да многи нападачи нису повезани са екстремно-десничарским миљеом.
Сукоби полиције и неонациста у Хајденау - Фото: Getty Images
Сукоби полиције и неонациста у ХајденауФото: Getty Images

Оно што се о починиоцима напада зна је да они често, другачије од очекиваног, немају везу са политичком десницом и неонацизмом.

"Фокус" преноси сазнања "Шпигла" да је од 148 починилаца, против којих се воде истраге због напада на азиланте, само 41 већ имао сличне деликте, док већина њих није.

У овој години у просјеку је скоро свакодневно било напада на азиланте и домове гдје су смјештени.

Према статистици, у првој половини ове године било је 202 напада на азиланте, од којих је 173 имало екстремно-десничарску позадину, што је скоро као и у цијелој 2014. године.

Указујући да за 2015. годину још нема тачних података о подметнутим пожарима, овај магазин подсјећа да је само у једној седмици у августу било шест пожара.

Пожари су избили азилантским домовима у Деблену (Саксонија), Науену (Бранденбург), Вајсаху (Баден-Виртемберг), Нојштату (Баварска) и у Берлину, а полиција провјерава да ли је мотив мржња према странцима.

Према подацима Фондације "Амадео Антонио" прошле године је највише напада на избјеглице регистровано у Сјеверној-Рајни Вестфалији и Саксонији, али се сада слика промијенила, па је тако, према информацијама "Шпигла", број напада у Берлину смањен, а у Рајнланд-Пфалцу, Шлезвиг-Холштајну, Доњој-Саксонији и Саксонији порастао.