latinica  ћирилица
27/08/2015 |  09:25 | Аутор: СРНА

Дводневни прекид ватре на сјеверозападу Сирије

У сиријском граду под контролом побуњеника на граници са Либаном и два шиитска села на сјеверозападу земље данас је ступио на снагу дводневни прекид ватре, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права.
Сирија - Фото: AFP
СиријаФото: AFP

Ово је други прекид ватре у посљедњих мјесец дана у овим областима између сиријске војске и либанске групе Хезболах са једне стране те сиријских побуњеника са друге.

Прекид ватре ступио је на снагу у 06.00 часова.

Извори блиски преговорима са обје стране рекли су раније Ројтерсу да је постигнут споразум о новом прекиду ватре у граду Забадани и селима Кефраја и Фуа, у сјеверозападној провинцији Идлиб.

"Имплементација је почела. У Кефраји, Фуи и Забаданију је мирно", изјавио је Рами Абдулрахман, директор Опсерваторије.

Са стране побуњеника у преговорима су учествовали представници конзервативне сунистке исламистичке групе "Ахрар ал шам".

Сличан прекид ватре у осталим областима, склопљен уз посредовање Ирана и Турске, пропао је послије краћег продужетка и борбе трају од тада.

Иран је савезник сиријских власти, а Турска подржава побуњенике.

Забадани је био у фокусу офанзиве Хезболаха и сиријске војске против побуњеника, који у том граду имају утврђене положаје. Ово подручје има кључан значај за сиријског предјседника Башара ал Асада због близине Дамаска и либанске границе.