latinica  ћирилица
27/08/2015 |  09:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Гутереш: Систем ЕУ за азиланте потпуно нефункционалан

Систем Европске уније за азиланте је потпуно нефункционалан, изјавио је високи комесар за избеглице Уједињених нација Антонио Гутереш, позивајући Унију да боље координише свој одговор на прилив хиљада избеглица које бјеже од сукоба на Блиском истоку и у Африци.
Македонија - мигранти - Фото: РТС
Македонија - мигрантиФото: РТС

Гутереш је након састанака са француским министром унутрашњих послова Бернаром Казневом у Женеви рекао да би одговор ЕУ могао да укључује успостављање центара за регистровање миграната у земљама у које пристиже велики број тих људи, попут Италије и Грчке, пренијела је агенција АП.

Такви центри би помогли званичницима да разликују избјеглице од других људи којима "није потребна заштита", рекао је шеф УНХЦР-а, алудирајући на економске мигранте.

"Европски систем за азиланте је тренутно потпуно дисфункционалан", истакао је Гутереш и додао да "свака земља мора да уради свој дио посла".

Казнев је изјавио да земље оснивачи ЕУ, попут Француске и Њемачке, морају да увјере своје партнере да чине више. Он је навео да је Француска предузела водећу улогу и да је од 2012. примила 5.700 избјеглица из Сирије.

Према процјенама УН, Сирију је напустило више од четири милиона људи, од чега је већина отишла у сусједне државе Јордан, Либан и Турску.

Шеф италијанске дипломатије Паоло Ђентилони је, у међувремену, оштро реаговао на коментаре њемачке канцеларке Ангеле Меркел и предсједника Француске Франсоа Оланда од ове недјеље, који су рекли да Италија и Грчка до краја године морају да отворе центре за регистрацију азиланата.

"Тражити од Италије и Грчке да ураде свој домаћи задатак по питању миграције је једнако као тражити од земаља погођених поплавом да повећају производњу кишобрана", рекао је Ђентилони за лист "Коријере дела сера".

Гутереш је истакао да УНХЦР сматра да је "потпуно прихватљиво" да земље у које стиже највећи дио миграната затраже помоћ од ЕУ у регистрацији тих миграната.