latinica  ћирилица
27/08/2015 |  08:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: ЕУ да помогне око плана за избјеглице

Србија никад неће затворити своје границе за мигранте, али лидери Европске уније морају да помогну у осмишљавању плана како се носити са приливом десетина хиљада избеглица на Балкан, изјавио је у Бечу премијер Србије Александар Вучић.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

"Ми никад нећемо подићи никакве ограде нити зидове", истакао је Вучић у изјави за Ројтерс, уочи Самита о западном Балкану у Бечу.

Од почетка године је у Србију ушло око 100.000 миграната, углавном из Сирије и других ратом захваћених земаља Блиског истока, који настављају пут ка сјеверу Европе, подсјећа Ројтерс, наводећи и да Мађарска тренутно гради 175 километара дугачку ограду на граници са Србијом.

"Овдје причамо о очајним људима, а не криминалцима и терористима. Они су само кренули у потрагу за бољим животом за себе и своју дјецу, њима је потребна помоћ, а не осуда или казна. Не можете оградама да спријечите прилив живота", рекао је Вучић.

Избјеглице ће једноставно наћи друге правце да дођу до западне Европе, навео је Вучић, додајући да "они могу да иду преко Бугарске и Румуније, могу да иду и преко Хрватске".

Србија је до сада, како наводи Ројтерс, добила више стотина хиљада евра од Европске уније за помоћ избеглицама, али Вучић наводи да то није било довољно за покривање трошкова бриге о тим људима.

Он је прецизирао да је за те сврхе намијењено још три милиона, као и да Србија гради три прихватна центра за избјеглице.