latinica  ћирилица
27/08/2015 |  08:47 | Аутор: ТАНЈУГ

До 2020. милијарда евра за саобраћајне мреже на З. Балкану

Европска комисија је спремна да обезбеди износ од једне милијарде евра до 2020. године за финансирање регионалне саобраћајне мреже са коридорима у земљама западног Балкана, поручили су шефови њемачке и аустријске дипломатије, Франк-Валтер Штајнмајер и Себастијан Курц.

Они су, у заједничком ауторском тексту за лист "Данас", истакли да ће то омогућити земљама западног Балкана да буду боље повезане, како међусобно, тако и са Европском унијом.

Двојица дипломата у ауторском тексту поводом Самита о западном Балкану који се одржава у Бечу, оцјењују да је, упркос суштинском напретку, стабилност у овом региону још увијек на крхким ногама и умногоме зависи од Европске уније.

"Перспектива приступања Европској унији је засад једини и најзначајнији подстрек за имплементацију строгих, али преко потребних реформи, као и за настављање напора усмјерених ка помирењу у региону", додају Штајнмајер и Курц.

Они подсјећају да је Европска унија успјела да доведе Србију и Косово за преговарачки сто, чиме је, како оцјењују, постигнут значајан напредак на путу ка суштинској нормализацији њихових односа.

"Имајући у виду да још много тога треба да буде ријешено, желимо да охрабримо руководства Србије и Косова да не посустану у својим напорима", кажу двојица високих дипломата.

Они додају да ће на конференцији у Бечу посебно бити истакнута чињеница да је пут преко западног Балкана постао приоритетна рута све већег броја избјеглица које траже уточиште у Европи.

"Расправљаћемо у Бечу како Европска унија као и државе чланице Европске уније појединачно могу да пруже подршку земљама западног Балкана у њиховим настојањима да побољшају управљање границама као и систем азила", напомињу Штајнмајер и Курц.

"Дана 27. августа ћемо обновити своју чврсту приврженост европској перспективи свих земаља Западног Балкана и истакнути своју суштинску подршку овом региону", кажу шефови дипломатија Немачке и Аустрије, говорећи о самиту у Бечу.

Према њиховим ријечима, врата ЕУ морају да остану отворена за регион западног Балкана како би се осигурало да Европска унија остане најуспјешнији пројекат очувања мира у цијелом свијету.

"Без западног Балкана Европска унија није комплетна. Увјерени смо да ће Бечки самит као и наставак Берлинског процеса допринијети постизању неизмјењеног циља свих земаља западног Балкана. Аустрија и Њемачка ће пуном снагом подржавати све напоре усмјерене ка томе", закључују двојица шефова дипломатија у ауторском тексту за београдски дневник.