latinica  ћирилица
27/08/2015 |  07:57 | Аутор: РТРС

На Самиту у Бечу о подстицању европског пута западног Балкана

Државе Западног Балкана неће више бити блокиране на путу ка Европској унији и с тим у вези на Самиту о западном Балкану планирано је усвајање одговарајуће изјаве, најавио је политички директор Министарства спољних послова Аустрије Јан Кикерт.
Беч - Фото: ТАНЈУГ
БечФото: ТАНЈУГ

Србија, Босна и Херцеговина, Македонија, Црна Гора, Албанија и Косово се, у тој изјави, обавезују и на рјешавање свих отворених билатералних питања, као и на подношење извјештаја о напретку, на наредном самиту идуће године у Паризу.

На данашњем наставку конференције, у дијелу у којем ће бити ријечи о финансирању инфраструктурних пројеката шест земаља западног Балкана, наћи ће се и путни правац граница Хрватске - Градишка - Бањалука - Доњи Вакуф – Лашва и градња моста на Сави у Градишци.

Према ријечима министра саобраћаја и веза Републике Српске, Неђе Трнинића, овај пројекат је уврштен у Основну транспортну мрежу Европске уније на основу инсистирања ресорног министарства иако се није нашао међу приоритетима које је за ову конференцију назначила БиХ.

Вриједност изградње моста на Сави је 34 милиона евра, од чега би Европска комсија требало да обезбиједи 6,8 милиона евра. На дневном реду конференције у Бечу је и изградња ауто-пута Свилај - Оџак.