latinica  ћирилица
27/08/2015 |  07:46 | Аутор: СРНА

Шаиновић касно синоћ стигао у Београд

Некадашњи потпредсједник Владе Србије Никола Шаиновић стигао је касно синоћ у Србију, летом из Стокхолма, након одслужене двије трећине казне по пресуди Хашког трибунала.
Никола Шаиновић - Фото: Screenshot
Никола ШаиновићФото: Screenshot

"Сви ми дјелујете нестварно, све ми дјелује нестварно. Срећан сам што сам овде, наравно. Прво морам да захвалим свима који су ми помогли да издржим ову казну, а то су, прије свега, моја породица, супруга и двојица синова. Хвала и адвокату Томи Фили и свима који су ми пружали правну помоћ, а посебно мојим друговима који су имали храбрости да дођу и да свједоче. Хвала и свим хашким сапатницима за подршку", рекао је Шаиновић новинарима који су га чекали на аеродрому.

Осим новинара, адвоката Филе, пријатеља и чланова породице, Шаиновића су на аеродрому дочекале и партијске колеге Славица Ђукић Дејановић, Милутин Мркоњић и Жарко Обрадовић.

Фила је рекао да је срећан што се Шаиновић вратио. "Одвео сам га у Хаг живог и здравог и без лисица, и срећан сам што се такав и вратио. Његово здравствено стање је добро, психички је добро. Он је стабилан и миран човек", рекао је Фила, преноси "Блиц".

Шаиновић се предао Трибуналу 2. априла 2002. године. Правоснажно је осуђен на 18 година затвора, док је првостепеном пресудом био осуђен на 22 године.

Хашки трибунал осудио је Шаиновића за злочине против човјечности и кршење закона и обичаја ратовања на Косову од 1. јануара до 20. јуна 1999. године.