latinica  ћирилица
27/08/2015 |  07:40 | Аутор: Агенције

Кандидати за предсједника ФИФА критиковали Платинија

Потенцијални кандидат за мјесто предсједника ФИФА Дејвид Накид довео је у питање кредибилитет његовог ривала за то мјесто Мишела Платинија, предсједника Уефе.

"Платини је себе позиционирао као реформатора, али како је то могуће? Како неко може да тврди да је слободан и неокаљан када је у основи дио круга који је фудбал довео на овако јадан ниво", упитао је Накид у интервјуу агенцији АП.

Платини није уплетен у недавне скандале ФИФА, али је 13 година био члан Извршног одбора те организације, а недавно је прекинуо блиско пријатељство са Блатером. Он је Блатеру 1998. чак помогао да са мјеста генералног секретара дође до предсједничке функције.

Платинија је критиковао и Чунг Монг-Јон, који је раније овог мјесеца покренуо своју кампању за мјесто првог човека ФИФА.

"Одједном је постало веома модерно да се буде Блатеров непријатељ", навео је тај Јужнокорејац.

За разлику од Чунга, који је био потпредсједник ФИФА, Накид, из Тринидада и Тобага, никада није имао функцију у тој организацији.

Он је играо у неколико европских, америчких и блискоисточних клубова, прије него што је постао тренер, а потом и отворио фудбалску академију у Либану.

Да би неко постао кандидат, мораће да добије писмену подршку пет државних савеза, а Накид тврди да је уз њега цијела Карипска унија, у којој их је 25.