latinica  ћирилица
26/08/2015 |  22:11 | Аутор: СРНА

Отворен Девети Јахорина филм фестивал (ФОТО)

Предсједник Међународне асоцијације фестивала еколошког филма Антонио Конте свечано је вечерас у Палама отворио Девети међународни фестивал документарног филма, туризма и екологије Јахорина филм фестивал, који се ове године одржава под мотом "Додирни свјетлост".
Пале "Јахорина филм фестивал" - Фото: СРНА
Пале "Јахорина филм фестивал"Фото: СРНА

Конте, почасни предсједник ЈФФ, отворио је ову манифестацију пошто најављени предсједник Свјетског удружења туристичких новинара и писаца у туризму Тижани Хадад, некадашњи министар туризма Туниса, због имигрантске кризе касни на фестивал.

"Филм и туризам веома су важни за повезивање свих људи, и ми сви заједно, са свих меридијана, морамо се одупријети најновијим појавама тероризма и мигрантских криза", истакао је Конте.

Директор Фестивала Мирко Деспић изразио је задовољство чињеницом да је ЈФФ и квалитетом и квантитетом пријављених филмова потврдио своју мисију развијања еколошке свијести.

Предсједник стручног жирија, британски амбасадор у БиХ Едвард Фергусон рекао је да ЈФФ има богат и узбудљив филмски програм, који на инвентиван начин говири и о садашњости и о будућности.

Писма подршке ЈФФ-у упутили су и предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар просвјете и културе Дане Малешевић.

Предсједник Скупштине општине Пале Предраг Вућићевић пожелио је добродошлицу свим ауторима и гостима фестивала, а посебно је поздравио официра Војске Југославије Золтана Данија, који је приликом бомбардовања Србије, 27. марта 1999. године оборио чувени амерички "невидљиви" авион Ф–117А.

Након церемоније отварања, приказан је документарни филм "Други сусрет" српског аутора Жељка Мирковића. Ово остварење, које је освојили награду за најбољи документарни филм на фестивалу Борего спрингс у Калифорнији, говори о сусрету Данија и америчког пилота Дејла Зелка, који је управљао тзв. невидљивим авионом. Пројекцији су присуствовали Золтан Дани и редитељ Жељко Мирковић.

Отворен ЈФФ у Палама (ФОТО:СРНА)

Учесници Јахорина филм фестивала, у оквиру пратећег програма, имаће прилику да посјете Коњиц, Сарајево и Јахорину, гдје ће се упознати са културно-историјским и туристичким садржајима ових дестинација.

На пројекцијама у хотелу "Дамис" у Палама и Босанском културном центру у Сарајеву биће приказано 95 филмова из 28 земаља.

Чланови жирија који ће оцјењивати документарне и кратке игране филмове су декан Академије умјетности у Бањалуци Лука Кецман, професор на Академији лијепих умјетности у Сарајеву Осман Арсланагић и Роп Лал, предавач на Азијској академији за филм и телевизију из Њу Делхија.

Жири који ће оцјењивати еколошке и туристичке филмове чине амбасадор Велике Британије у БиХ Едвард Фергусон, директор Срем филм фестивала Игор Чолак и предсједник ФИЖЕТ-а из Хрватске Тина Еферовић Чубрило.

У програму Фестивала од 26. до 29. августа у осам фестивалских категорија аутори ће се борити за једну од званичних награда, и то "Златни јавор" за најбољи документарни филм, документарни телевизијски филм, кратки играни филм, експериментални филм, анимирани филм, студентски филм, еколошки филм, и туристички филм, одвојено у међународној конкуренцији и у домаћој конкуренцији, те Гран при Фестивала за најбољи филм без обзира на категорију.

Покровитељи овог фестивала су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство цивилних послова БиХ, фондови за заштиту животне средине Републике Српске и ФБиХ, град Источно Сарајево, општина Пале, ТО Источно Сарајево и Сарајевска пивара. Медијски спонзори су БХТ, РТРС и ТВ ОСМ.

За петак, 28. август, планирана је додјела награда за најбољи еколошки пројекат у БиХ, а биће одржан округли сто о теми "Умрежавање и успостављање комуникације међу учесницима пројекта и партнерским фестивалима".

Церемонија додјела награда и затварања Фестивала предвиђена је за суботу, 29. август.