latinica  ћирилица
26/08/2015 |  22:00 | Аутор: Агенције

У Београду ускоро двије изузетне изложбе (ФОТО)

Послије дужег времена, у Београд стижу двије свјетске изложбе којима српски музеји најављују поновно позиционирање Србије на културној мапи Европе.
А.Дирер "Носорог" - Фото: blic.rs
А.Дирер "Носорог"Фото: blic.rs

Музеј града Београда ускоро ће бити домаћин интернационалне изложбе "Албрехт Дирер и његови савременици - Тријумфална поворка цара Максимилијана Првог" Источно-словачког музеја из Кошица, која ће потом бити пренијета у Галерију Матице српске у Новом Саду.

Изложба Албрехта Дирера (1471-1528), већ представљена у десет европских градова, 3. септембра стиже у Београд, у Конак књегиње Љубице, гдје ће публика имати прилику да се упозна с најзначајнијим графикама мајстора цртежа микроскопског детаља, као и с његовим ученицима Хајнрихом Алдегрефером, Албертом Алдорфером, Луком Кранахом старијим, Маркантонијем Рајмондијем.

Изложба је конципирана у двије цјелине: прву чине 20 Дирерових графика и 74 графике његових савременика, а другу 44 графичка листа чувене Дирерове композиције "Тријумфална поворка цара Максимилијана Првог".

Маљевич "Црни квадрат"

Изложба "Руска авангарда" биће отворена почетком новембра у Музеју историје Југославије. Србија је једна од три земље, поред Монака и Швајцарске, у којима ће ова изложба бити одржана. Повод за изложбу је стогодишњица Маљевичевог дјела "Црни квадрат", које ће бити кључни експонат уз дјела руских умјетника с почетка XX вијека, Маљевичевих савременика, као што су Наталија Гончарова, Олга Розанова, Иван Кљун, Александар Родченко, Ел Лисицки, Љубов Попов и Надежда Удаљцова.

"Црни квадрат", иначе, означава супрематизам у савременој умјетности и оличење је Маљевичевог смјелог улажења у апсолутну беспредметност у сликарству коју ће достићи с "Бијелим квадратом".