latinica  ћирилица
26/08/2015 |  21:12 | Аутор: РТРС

Добој- У очекивању да градоначелник испуни обавезу (ВИДЕО)

Још се чека да скупштинска већина у Добоју, предвођена СДС-ом, поништи одлуку о приступању овог града Заједници општина турског свијета.

Тим прије, јер је новац који се очекивао од ове заједнице у Добој дозначила Влада Републике Српске и тиме испоштовала ранији договор постигнут с добојским челницима.

Да ли ће и добојски градоначелник и његова скупштинска већина испоштовати своје обавезе?

Са шест милиона из Фонда солидарности РС за добојске привреднике, Влада је испунила обећање предсједника Српске дато привредницима. Обећао је тада и градоначелник да ће ако новац стигне у Добој поништити одлуку о приступању Заједници општина турског свијета која је на ноге подигла добојску јавност. Ко држи ријеч - ускоро ће бити познато.

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је локална заједница у Добоју та која је на потезу, јер је Влада Републике Српске, односно Фонд солидарности, извршио своју обавезу према општини Добој.



Град Добој тражио је 6 милиона КМ или сагласност на кредит од 3 милиона марака. Добили су и једно и друго, али у допису упућеном Радио-телевизији Републике Српске из кабинета градоначелника саопштавају да њихови захтјеви нису испуњени.
Из градске управе данас није било саговорника на ову тему. Речено нам је да је градоначелник одсутан и упутили су нас на одлуку градске скупштине коју су нам раније доставили.

А у одлуци набрајају пројекте и милионе које су намјеравали да реализују од донација из Заједнице општина турског свијета. По милион за градњу моста преко ријеке Спрече, за градњу кружног тока, градњу колектора и измјештање вреловода, те два милиона за помоћ привредницима. Све то говори да градоначелник и није намјеравао да поништи одлуку, каже опозиција.

- Подсјетимо да је рекао, дајте ми пет милиона ја ћу иступити из ЗОТС, то није учинио. Могу бити два разлога, први је зато што са тих шест милиона није он располагао, па их није могао дати подобним привредницима, већ су сви људи добили новац и други разлог - градоначелник је себи пронашао извор финансирања за наредне изборе који слиједе, а то је Турска - каже Сања Вулић, предсједница Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Добој.

Све очи у Добоју уперене су у предстојећу сједницу градске скупштине. Још није познато да ли ће се на дневном реду наћи и одлука чије је поништавање градоначелник обећао.