latinica  ћирилица
26/08/2015 |  18:49 | Аутор: РТРС

Трнинић: Српска неће одустати од својих интереса (ВИДЕО)

Уочи сутрашњег централног догађаја дводневне конференције у Бечу на којем ће бити представљени водећи инфраструктурни пројекти за Западни Балкан, из Републике Српске поново је упозорено на листу приоритета БиХ нису увршћени они које је предложила Српска.
Неђо Трнинић - Фото: РТРС
Неђо ТрнинићФото: РТРС

Листу приоритетних инфраструктурних пројеката израдио је Савјет министара БиХ, тј. Национални инвестициони комитет који је под патронатом Европске комисије формирао Савјет министара. У то тијело, састављено углавном од бх. министара, формално на папиру, уврштени су и ентитетски премијери.

Међутим, листа инфраструктурних приоритета сачињена је без поштовања захтјева Републике Српске. На листи нема реконструкције Аеродрома Бањалука или путног правца од границе са Хрватском преко Бањалуке и Добоја до Зворника. Зато су ту аеродром Сарајево и неколико дионица аутопута кроз Ф БиХ.

С прољећа ове године, кроз медије је кратко пројурила и брзо ишчезла информација да је Савјет министара формирао Национални инвестициони комитет. Без медијске помпе одржане су, наводно, двије сједнице. На последњој, крајем прошлог мјесеца, усаглашени су приоритетни пројекти које ће делегација БиХ представити сутра у Бечу.

Међу њима мост на Сави у Градишци и путни правац од Хрватске границе - преко Градишке и Бањалуке до Лашве, који су и прије Комитета, увршћени у Основну транспортну мрежу Европске уније, и то захваљујући инсистирању Министарства саобраћаја и веза Српске, каже министар Неђо Трнинић. Комитет, који предводи предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, међутим, игнорисао је остале инфраструктурне приоритете Српске, тврди Трнинић.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ и члан Комитета Мирко Шаровић на примједбе из Српске којих је и раније било, се не обазире. Уочи пута у Беч кратко је поручио, легитимно путује на самит на којем ће заступати интересе Српске. Не обазире се ни Денис Звиздић док, уочи пута ишчитава подугачку листу пројеката коју је Комитет већ припремио за наредну деценију и по.

Од Јадранско-јонског аутопута и гасовода, те пута Оџак - Добој Југ, Тарчин - Коњиц и Мостар- Почитељ, преко обнове жељезнице на релацији Сарајево – Подлугови, па до сарајевског аеродрома, Звиздићев је списак приоритета. На листи Српске неки други путни правци, Аеродорм Бањалука, учешће у Савској комисији....

Трнинић је нагласио да Српска неће одустати од својих приједлога, те да ће у контактима са представницима Европске уније и даље инсистирати на тим пројектима.

Раскол на релацији Бањалука – Сарајево, на штету је Републике Српске. Трнинић то поткријепљује милионима евра и позива  министре из Републике Српске у Савјету министара да заједнички заступају интересе Српске.