latinica  ћирилица
26/08/2015 |  16:47 | Аутор: СРНА

Гаврановић и Огава: Очекује се наставак добре сарадње

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић представио је јапанском амбасадору у БиХ Казују Огави потенцијале највећег града Републике Српске и изразио наду да ће досадашња добра сарадња бити настављена.

Гаврановић је са амбасадором разговарао и о проблемима Бањалуке и изразио захвалност Влади Јапана на досадашњој помоћи Бањалуци, Републици Српској и БиХ.

"Захвални смо и на информацијама о потенцијалним линијама помоћи које можемо да користимо као локална заједница", рекао је Гаврановић.

Јапански амбасадор рекао је да је од градоначелника добио прецизне информације о бањалучкој пословној зони и изразио наду да ће јапанске компаније доћи да инвестирају у Бањалуку.

Он је културну сарадњу Јапана и Бањалуке оцијенио као веома интензивну, с обзиром на то да је Бањалучки универзитет потписао споразум са два јапанска универзитета, док у средњим школама постоје курсеви јапанског језика.

Огава је подсјетио на чињеницу да је Влада Јапана донирала аутобусе за јавни превоз граду Бањалуци, као и да је покренула пројекте у вези са базичном инфраструктуром, те пружила помоћ након прошлогодишњих поплава.

Јапански амбасадор сутра ће обићи дио ријеке Врбас, гдје се врши чишћење у оквиру пројекта који се реализује заједно с УНДП.