latinica  ћирилица
26/08/2015 |  15:40 | Аутор: РТРС

Нова марка с Кочићевим ликом (ВИДЕО)

У оквиру јубиларног Кочићевог збора данас је у Народној скупштини Републике Српске представљена поштанска марка "50. Кочићев збор".
Поштанска марка са ликом Кочића(фото:webmaster@postesrpske.com ) -
Поштанска марка са ликом Кочића(фото:webmaster@postesrpske.com )

Поштанску марку издале су Поште Српске ради афирмације и успомене на једног од најзначајнијих писаца српског језика.

Мотив нове поштанске марке је споменик Петру Кочићу, аутора Божидара Дошеновића, дизајнера Пошта Српске. Марка је штампана у тиражу од 15 хиљада примјерака, номиналне вриједности од 2,70 КМ.

Директорица Пошта Српске Јасминка Кривокућа истакла је да је поштанска марка издата да би промовисала Републику Српску, њен народ и обичаје.

Предсједник Завичајног друштва "Змијање", Витомир Поповић каже да издавање ове марке говори да је Кочић великан српске књижевности који се борио за правду, слободу, истину и отаџбину, а својим дјелима наговијестио је настанак Републике Српске. Поповић је истакао да је недопустиво да Републику Српску преплаве латинични натписи и енглески називи, "када имамо ћирилицу која је наше национално писмо, када имамо свој српски језик и ако се деси да то изгубимо, губимо своју самобитност и могућност опстанка на овим просторима."

Предсједник НСРС и предсједник Организационог одбора "Кочићевог збора" Недељко Чубриловић рекао је да би се могло раћи да је и данас у БиХ исто као и у Кочићево вријеме, јер је "на челу земље Аустријанац, тужиоци и судије су странци, а Срби се и даље боре за свој језик и своје писмо".

Стопама народног трибуна ишли су данас и студенти Правног факултета из Источног Сарајева и Бањалуке који су говорили ауторске бесједе о актуелним домаћим и свјетским темама.