latinica  ћирилица
26/08/2015 |  14:12 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Пред посланицима ускоро нови сет законских рјешења (ВИДЕО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Влада Српске наставила рад на реформским законима, тако да ће се ускоро у Народној скупштини наћи неколико приједлога закона који су раније усвојени у форми нацрта, али и нека нова законска рјешења чије усвајање је планирано до краја године.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"Влада није утврдила динамику доношења новог Закона о раду. Да бисмо говорили о конкретним рјешењима потребно је чути мишљење социјалних партнера, а по потреби отворити и једну ширу расправу", нагласила је премијерка Српске.

Она је оцијенила да је нови Закон о раду само једна од ствари којом се бави Реформска агенда, али су нажалост, све друге важне ствари остале у сјени.

"Атмосфера у вези са тим законом је препуна спекулација и апсурда. Прво су опозиционе партије из Републике Српске, које су на власти на нивоу БиХ, експресно изгласале у Савјету министара Реформску агенду у којој је јасно позициониран и Закон о раду, а онда су на састанку са представницима Синдиката Републике Српске ширили демагогију како се с тим не слажу", подсјетила је Цвијановићева.

Осим тога, додала је она, ни социјални партнери - Синдикат и послодавци, нису успјели да сједну за сто и једни другима кажу конкретно шта желе, а шта не желе.

"А кад смо се сви усагласили да се, прије било каквих измјена, прво анализира постојеће законодавство, чак ни то није успјело јер се социјални партнери нису могли договорити ни ко сазива састанке, ни коју методологију рада ће примјењивати", навела је предсједница Владе.

Она је рекла да је тренутно Република Српска једина земља у окружењу која није иновирала своје радно законодавство, мада се, како каже, слаже са представницима Синдиката да је, на примјер, нови закон о раду Србије тек сад дошао до неких рјешења која закон у Српској већ садржи, али је, опет, у неким другим стварима значајно одмакао.

Цвијановићева је додала да се исто тако слаже и са послодавцима кад кажу да се неке ствари морају релаксирати и створити проходнији механизми за ново запошљавање.

"Прича о томе да се Влада, наводно, сврстава на ову или ону страну или да ће донијети закон који ће одузети радничка права је, просто, нетачна. Али је тачно то да Влада жели да дође до рјешења која су избалансирана, реална и примјерена амбијенту, околностима и времену у којем живимо, као што је тачно и то да се до таквих рјешења долази кроз дијалог свих заинтересованих страна", истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да ту није ријеч о доношењу закона који би једне учинио побједницима, а друге губитницима, већ да се заједнички и трезвено дође до рјешења која ће омогућити да се Република Српска лакше креће кроз тешка економска времена кроз која пролазе не само земље регије, већ и оне које су моћније од ње.

"Нажалост, све се свело на полемику о томе да ли треба или не треба нови закон о раду, а да при томе нико није навео ни једну конкретну ствар, већ је све у сфери спекулације", констатовала је Цвијановићева.

На питање да ли се могао очекивати неки другачији исход разговора који су представници Синдиката организовали са политичким партијама, Цвијановићева је рекла да није јер су то, како каже, мање-више оне политичке партије које су на нивоу или Републике Српске или БиХ већ усвојиле Реформску агенду у којој се наводи закон о раду, тако да су оне већ изнијеле свој политички став.

"Било би, дакле, логичније да су разговарали о конкретним законским рјешењима, умјесто што су водили политичку расправу треба ли или не треба доносити нови закон. Пошто су углавном изјављивали да закон треба да буде усаглашен између социјалних партнера и Владе, ни ту не видим неку разлику, јер и ми у Влади већ годинама позивамо на разговоре и преговоре како би се постигао договор о конкретним рјешењима", нагласила је Цвијановићева.

Приредила: Татјана Парађина