latinica  ћирилица
26/08/2015 |  14:00 | Аутор: РТРС

РС незадовољна пројектима које је БиХ кандидовала у Бечу (ВИДЕО)

Република Српска је незадовољна пројектима које је БиХ кандидовала као приоритет на самиту у Бечу.
Неђо Трнинић - Фото: РТРС
Неђо ТрнинићФото: РТРС

Међу њима нема оних који су интерес Републике Српске, као што је аеродром у Бањалуци или аутопут Бањалука-Млиниште, истиче министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић и додаје да је Српска онемогућена да своје приоритете наметне као тему самита.

Национални инвестициони комитет БиХ, тијело које је у мају формирао Савјет министара БиХ а у чијем раду не учествују представници Српске, одредио је пројекте које би финансијски подржала међународна заједница.

Због изостанка подршке српских министара у Савјету министара, каже Трнинић, о пројектима Републике Српске на самиту у Бечу неће бити ни ријечи.

Трнинић је истакао да је путни правац граница Хрватске - Градишка – Бањалука, укључујући и мост на Сави уврштен у Основну транспортну мрежу Европске уније, искључиво захваљујући инсистирању овог министарства.

Он је додао да је уврштавањем тог путног правца приоритет постала и градња моста на Сави у Градишци, што ће сутра бити на дневном реду конференције у Бечу, заједно са пројектом изградње ауто-пута Свилај - Оџак.

Вриједност изградње моста, нагласио је Трнинић, је 34 милиона евра, од чега би Европска комсија требало да обезбиједи 6,8 милиона евра.