latinica  ћирилица
26/08/2015 |  13:21 | Аутор: Б92

Војници САД преправљали обавјештајне процјене?

Пентагон истражује наводе да су војни званичници преправљали обавјештајне процјене о операцији коју САД у Ираку изводе против ИД, пише "Њујорк тајмс"

Истрага је почела пошто је бар један аналитичар цивилне Обавјештајне одбрамбене агенције упозорио да постоје докази да су припадници Централне команде - надлежне за операцију против ИД, погрешно прерађивали закључке из обавјештајних процјена припремљених за политичаре, укључујући предсједника САД Барака Обаму, наводи лист.

Детаљи тих тврдњи нису још познати као ни то када су те процјене мијењане и за кога је тај аналитичар рекао да је одговоран за преправљање.

Званичници који су због повјерљивости тражили да остану анонимни, наводе да је истрага усмјерена на то да ли су војни званичници мијењали закључке нацрта обавјештајних процјена током процеса прегледа па их потом предали.

Процјене везане за рат у Ираку даје више агенција, укључујући ДИА, Централну обавештајну агенцију и друге.

Лист наводи да су међу званичницима задуженим за националну безбједност уобичајене разлике у мишљењу али да прописи налажу да обавјештајне процјене "не смију бити искривљене".

Од аналитичара се тражи да наведу изворе који подупиру њихове закључке и наведу различито становиште, пише амерички лист.

По федералном закону, обавјештајни званичници могу тврдње о погрешном раду да изнесу генералном инспектору обавјештајне заједнице, који постоји од 2011. године.

Представница генералног инспектора, ДИА и Бијела кућа, одбили су да коментаришу наводе из чланка.

Обама је прошлог љета одобрио бомбардовање позиција ИД, а приближно 3.400 америчких војника тренутно у Ираку савјетује и обучава ирачку војску.

Бијела кућа, међутим, оклијева да пошаље поново већи број пјешадијске војске у Ирак, по проглашењу "краја" ирачког рата 2009. године, наводи лист.

Лист указује да су неки функционери САД протеклих седмица давали бројне позитивне оцјене о напретку војне операције против сунитске терористичке организације ИД у јавности, али да недавне обавјештајне процјене - укључујући оне из ДИА, пружају трезвену слику о томе како је мало ИД ослабљена за протеклу годину.