latinica  ћирилица
26/08/2015 |  13:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Бугарска: Војници и оклопна возила на граници са Македонијом

Бугарски војници и оклопна возила од јутрос су присутни на граничним прелазима према Македонији ради, како тврде власти у Софији, спречавања евентуалног преливања мигрантске кризе у Бугарску, јавила је македонска агенција МИА.

На граничном прелазу Деве- Баир- Ђуешево распоређено је на десетине наоружаних бугарских војника са борбеним возилима "хамер", а постављене су и металне препреке за заустављање возила.

Бугарски медији извјештавају да војних возила има и на граничним прелазима Станке Лисичково-Делчево и Златарево-Петрич.

Бугарска вицепремијерка и министарка за унутрашње послове Румена Бочварова јуче је изјавила да је Софија припремила три сценарија за евентуални нови талас миграната.

-  Најапокалиптичнија варијанта је да буде прилив миграната као у Македонији. Ипак сматрамо да је опасност да се тако нешто деси у Бугарској јако мала пошто су бугарске границе добро чуване - изјавила је Бочварова.

Као додатна мјера сада је укључена и војска која је распоређена на граничним прелазима прма Грчкој и Македонији.

По њеним ријечима, мигранти чији је циљ западна Европа не пролазе често преко Бугарске пошто нису сигурни да брзо и сигурно могу да дођу до жељене дестинације.

Бочварова каже да избјеглицама не може да ограничи право да дођу у Бугарску, али да они морају да буду регистровани пошто постоји опасност да је дио њих учествовао у борбеним дејствима на Блиском Истоку или да су терористи.