latinica  ћирилица
26/08/2015 |  13:05 | Аутор: СРНА

Ђентилони одбацио критике Њемачке и Француске о избјегличкој кризи

Италијански министар спољних послова Паоло Ђентилони одбацио је критике Њемачке и Француске о избјегличкој кризи оцјенивши да Италија извршава своју дужност и чини "много више" од тога.
Паоло Ђентилони - Фото: Screenshot/YouTube
Паоло ЂентилониФото: Screenshot/YouTube

"Италија ради што мора, па чак и много више, спашавајући на десетине хиљада људских живота и прихватајући избјеглице", изјавио је министар за италијански дневник "Коријера дела Сера".

Он је описао Италију као "позитивни примјер на међународном нивоу".

Њемачки канцелар Ангела Меркел је у понедјељак, 24. августа, током састанка са француским предсједником Франсоа Оландом затражила да Грчка и Италија оснују центре за регистровање миграната, као што је договорено у јуну.

Међутим, Ђентилони сматра да је "захтјев упућен Грчкој и Италији да испуне своје обавезе у вези са мигрантима исто као тражити од државе погођене поплавама да убрза производњу кишобрана".

"Мигранти долазе у Европу, не у Италију, Грчку, Њемачку или Мађарску. Како се ствари одвијају, постоји опасност да Шенген буде доведен у питање и да се врате старе границе", сматра Ђентилони.

Када је ријеч о оснивању центара за регистровање избјеглица, министар је поновио да прво треба преиспитати споразуме из Даблина о праву на азил, која приморавају азиланте да поднесу свој захтјев у првој европској земљи у којој су регистровани.