latinica  ћирилица
26/08/2015 |  12:27 | Аутор: СРНА

Трамп: Фаворит или притајени сарадник Хилари Клинтон?

Аналитички портали спекулишу о томе да ли је Доналд Трамп, кандидат за републиканску номинацију за предсједника САД, притајени фаворит или само једна врста "тројанског коња" у покушају обезбјеђивања сигурне побједе Хилари Клинтон.
Доналд Трамп - Фото: Screenshot
Доналд ТрампФото: Screenshot

Трамп се одвојио од осталих потенцијалних републиканских кандидата за америчког предсједника на изборима 2016. године, повећавши своје вођство пред најближим супарницима на 32 одсто подршке.

Како показује анкета "Ројтерса" и "Ипсоса", републиканским бирачима није засметала изјава милијардера Трампа да ће депортовати све илегалне мигранте, као ни његове увреде упућене противкандидатима.

Трамп убједљиво води испред бившег гувернера Флориде Џеба Буша, чију номинацију подржава 16 одсто републиканаца.

Ексцентрични милијардер најављује да ће депортовати све илегалне мигранте и опозвати наредбе које је издао садашњи амерички предсједник Барак Обама о заштити имиграната.

"Породице неће остати раздвојене, али сви они треба да оду", поручује Трамп у свјетлу података да у САД живи око 11 милиона илегалних миграната.

Трамп илегалне мигранте из Мексика назива - криминалцима и силоватељима.

Најновији скандал избио је на конференцији за новинаре када је Трамп из сале избацио водећег латиноамеричког новинара и водитеља Хорхеа Рамоса са телевизије "Унивисион", наводи "Индепендент".

Сукоб је почео када је Рамос из првих редова Трампове конференције за новинаре почео да напада предсједничког кандидата због његових планова да одбије држављанство бебама илегалних странаца рођених у САД и да депортује све оне који у САД живе без дозволе о боравку.

Убрзо након тога, Рамос је испраћен из просторије уз помоћ приватног обезбјеђења, а Трамп је на питање новинара: "Да ли је то било примјерено?" одговорио да је Рамос "вриштао" и реметио ред.

Ови иступи Доналда Трампа изазивају спекулације на аналитичким и новинским порталима како неки центри у САД желе да њихов кандидат Хилари Клинтон сигурно добије изборе, а да јој помажу тако што са друге стране фаворизују радикалног кандидата који својим ставовима одбија већину бирача у САД.

Неки портали подсјећају на кандидатуру Џона Мекејна, бившег високог официра војске САД, који је својим ригидним ставовима просто предавао гласове демократи Бараку Обами.

Током те кампање појавила се Сара Пејлин као кандидат за мјесто Мекејновог потпредсједника и изазвала низ скандала својим конзервативним иступима, а својом дипломатском неспретношћу и незнањем забављала многе медије у САД.

Један број аналитичких портала спекулише да се ситуација понавља и да Трамп треба да својим ставовима просто помогне Клинтоновој да превазиђе нетрпељивост дјела гласача и постане прва жена на мјесту америчког предсједника.