latinica  ћирилица
26/08/2015 |  12:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Словенија: Један од најпознатијих парламентараца сада шеф клаонице

Један од познатијих словеначких политичара Франц Пукшич морао је да се након пуних 18 година парламентраног стажа запосли у приватном предузећу за прераду меса, али не на мјесту савјетника директора, него као шеф клаонице.

Дипломирани електроинжењер, у парламент је први пут изабран 1996. године, али на прошлим ванредним изборима није успио да добије нови мандат и након истека године у којој је примао новчану надокнаду као бивши посланик запослио се у фабрици меса и месних прерађевина "Кошаки" из Марибора.

Да је у својој фирми запослио некада истакнутог политичара потврдио је власник "Кошака" Марко Жерак, који је фирму купио након што је реструктурисана због великих дугова према државним банкама.

Жерак је новинарима рекао да је 60. годишњег Пукшича запослио на радном мјесту "шефа пословне јединице клаоница", али више није хтио да открије, док је бивши политичар новинаре ускратио за сваки коментар, рекавши да за њих нема никакве информације, пренијела је Хина.

Пукшич је средином деведесетих водио парламентарни одбор који је проучавао неправилности у процесу приватизације, као и низ других истражних комисија, а био је познат по врло оштрој реторици и наступима које су неки сматрали популистичким.

У парламент је први пут изабран као члан Словеначке демократске странке Јанеза Јанше, а 2004. је прешао у Словеначку народну странку Јанеза Подобника.

Низ година био је и веома популарни градоначелник мање штајерске општине Дестрник коју је економски препородио, вјешто користећи програме које је финансирала Европска унија.