latinica  ћирилица
26/08/2015 |  10:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Турска: Владајућој АКП недостају гласови за једнопартијску владу

Владајућој Партији правде и развоја (АКП) турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана недостају гласови да би формирала једнопартијску владу, показују данас саопштени резултати најновије анкете уочи пријевремених избора у новембру.
Реџеп Тајп Ердоган - Фото: архив
Реџеп Тајп ЕрдоганФото: архив

АКП је освојила прошле изборе са највише гласова, али је први пут за 13 година власти изгубила парламентарну апсолутну већину и морала је да покуша да формира коалициону владу, а анкете поново показују да има 41,7 одсто гласова, у односу на 40,9 одсто на изборима јуна ове године.

Истраживање агенције Метропол стратеџика показује да главна опозициона, секуларна, Републичка народна партија има 25,5 одсто гласова, националистичка Партија националног покрета 15,7 одсто, а прокурдска Народна демократска партија 14,7 одсто подршке што је раст у односу на 13,1 одсто у јуну ове године.

"Изгледа да пријевремени избори неће генерисати другачију политичку ситуацију од избора 7. јуна", оцијенио је Озер Сенџар из агенција Метропол, пренијела је агенција Ројтерс.

Истраживање агенција "Метропол" спроведено је између 14. и 16. августа и укључило је 2.520 испитаника.

Турски премијер Ахмет Давутоглу именован је јуче да формира привремену владу пошто су пропали коалициони преговори за формирање владе, послије јунских избора и одлуке предсједника да распише ванредне изборе 1. новембра.

Давутоглу је започео рад на формирању привременог кабинета уочи избора, али двије опозиционе странке су одбиле да се придруже и Народна демократска партија је изразила сумњу да је његов позив био озбиљан за састављање заједничке владе.