latinica  ћирилица
26/08/2015 |  09:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Пијани и наоружани ножем упали у азилантски дом у Њемачкој

Двојица пијаних мушкараца, од којих је један имао нож, упала су у азилантски дом у мјесту Парћим у Мекленбург-Предњој Померанији, јављају медији, наводећи да су нападачи ухапшени.
Сукоби полиције и неонациста у Хајденау - Фото: Getty Images
Сукоби полиције и неонациста у ХајденауФото: Getty Images

"Обојица су имала преко два промила алкохола у крви", саопштила је полиција у Ростоку, а медији сазнају да су, приликом узимања крви, износили коментаре мржње према странцима.

Полиција води истрагу против двојице младих људи, од којих је један носио нож сјечива око 20 центиметара, због нарушавања кућног реда и закона о наоружању.

Ухапшени, стари 29 и 31 годину, налазе су у протвору, потичу из окружења и нису припадници деснице, преносе медији.

Напади на избјегличке домове и избјеглице у Њемачкој не јењавају.

Канцеларка Ангела Меркел ће данас посјетити Хајденау, градић поред Дрездена коме, како кажу градски оци, "на срцу" лежи породични живот, који се нашао у центру пажње од како су овог викенда неонацисти демонстрирали против смјештаја избјеглица и при том повриједили најмање 31 полицајца.

Овај градић је, наиме, у само два дана угостио и вицеканцелара Зигмара Габријела, а данас и Меркелову, чему се, вјероватно, у том мјесту источњачке љепоте и мирног, породичног живота, мало ко надао.

Меркелову ће у Хајденау пратити Станислав Тилих, шеф владе Саксоније и први Лужички Србин који се у политици винуо тако високо.

Демонстрације овог викенда у Хајденау, када је "пиво текло као ријека", а демонстранти узвикиали пароле мржње према странцима и нападали полицију камењем и флашама, организовала је Националдемократска партије (НПД), партије чију забрану су многи тражили.

Тој партији се пребацује непоштовање универзалних људских права, одбијање вишепартијског система, антисемитизам и расизам.
Осим Тога, НПД је "отворила врата" и за "групе с насилним потенцијалом", кажу експерти.