latinica  ћирилица
26/08/2015 |  09:28 | Аутор: СРНА

Обама упутио извињење Јапану због шпијунирања

Амерички предсједник Барак Обама упутио је данас извињење Јапану након што је "Викиликс" објавио да је Вашингтон шпијунирао јапанске политичаре, саопштио је портпарол јапанске владе Јошихида Суга.
Барак Обама - Фото: AFP
Барак ОбамаФото: AFP

"Амерички предсједник јутрос је разговарао телефоном са јапанским премијером Шинзом Абеом и изразио дубоко жаљење јер је ова афера изазвала велику дебату у Јапану", изјавио је Суга на конференцији за новинаре.

Према ријечима портпарола, јапански премијер је рекао Обами да ће, уколико је било оваквих активности, то угрозити повјерење међу савезницима.

"Премијер Абе је изразио озбиљну забринутост због ове афере", додао је Суга, пренио је АП.

Јапанска влада је почетком августа саопштила да би, ако буде потврђено да је било шпијунирања, односи између двије земље могли бити угрожени.

"Викиликс" је 31. јула објавио документе који показују да је америчка влада шпијунирала јапанске званичнике и компаније. Међу објављеним документима су, како се вјерује, и извјештаји америчке Националне безбједносне агенције.

Четири извјештаја те агенције имају ознаку "строго повјерљиво", а односе се на разговоре јапанских званичника о међународној трговини, климатским промјенама и нуклеарној енергији.