latinica  ћирилица
26/08/2015 |  09:28 | Аутор: ТАНЈУГ

САД: Министарство одбране даје право команданту да казни новинара

Нови приручник америчког Министарства одбране предвиђа оштре казне за новинаре дајући право команданту да га уклони из америчке војне базе или притвори, под образложењем да извјештавање о војним операцијама може бити веома слично прикупљању обавјештајних података или шпијунирању.

Нове смјернице војног приручника, по први пут, садрже такве нејасне одредбе којима се даје за право војним командантима да могу да их "широко тумаче", наводе стручњачи ратног права и новинари, пренијела је агенција АП.

Тако војни команданти могу да замоле новинаре да напусте америчку војну базу, или да притворе новинара за било какав уочен прекршај.

"У принципу, новинари су цивили", наводи се у приручнику од 1.180 страница, али и додаје да "новинари могу бити припадници оружаних снага, лица која су овлашћена да прате оружане снаге, или непривилегована страна у рату".

Особа која се сматра за "непривилеговану страну у рату" нема звање које подлеже заштити права по Женевској конвенцији тако да командант може да их ограничи на одређене зоне, или чак притвори на неодређено вријеме, без оптужбе пошто се новинар сматра за "неповлашћену зараћену страну".

У приручнику се додаје да "извјештавање о војним операцијама може бити веома слично прикупљање обавјештајних података или чак шпијунирања".

"Новинар који дјелује као шпијун може бити предмет мјера безбједности и кажњен уколико је заробљен", наводи се у новим смјерницама америчког Министарства одбране.

Међутим, није прецизирано каква казне, или под којим околностима амерички војни командант може да одлучи да "казни новинара".

Из Министарства одбране су саопштили да су званичници одредницом "непривилегована страна у рату" хтјели да укажу да терористи или шпијуни могу да се маскирају у новинаре-репортере или да упозоре на некога ко ради за сајтове џихадиста и другим публикацијама, као што је Ал Каидин часопис "Инспајер" који могу да се користе за подстицање или регрутовање екстремиста.

Истовремено званичници су рекли да исти израз треба да се односи на преношење информација о актуелним војним операцијама, локацијама војних трупа или других повјерљивих података непријатељу.