latinica  ћирилица
26/08/2015 |  09:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Јужна Кореја спремна да размотри укидање санкција Пјонгјангу

Јужна Кореја је спремна да разговара о захтјеву Сјеверне Кореје за подизање санкција уведених 2010. послије поморског напада, саопштено је данас у Сеулу, дан касније пошто су двије земље постигле договор којим ставља тачка на тензије на Корејском полуострву.
Јужна и Сјеврена Кореја (фото: stratfor.com) -
Јужна и Сјеврена Кореја (фото: stratfor.com)

Сеул се припрема да отвори нови канал за дијалог са Сјевером послије постизања јучерашњег споразума, у које је Пјонгјанг изразио жаљење због недавног инцидента с минама у коме су рањена два јужнокорејска војника, а Југ је пристао да заустави емитовање анти-сјевернокорејску пропаганду преко звучника на граници двије земље.

У споразуму постигнутом синоћ, непосредно послије поноћи, двије стране су се обавезале да ће одржати разговоре да би размотриле низ питања у циљу унапређењу односа.

"Када преговори буду кренули, мислимо да ће питање од 24. маја бити покренуто од стране Сјевера коме је то у интересу и мислимо да може да се то ријеши, кроз дијалог", изјавио је портпарол јужнокореског министарства за уједињене Ђеонг Ђун-хи на брифинг за новинаре, пренијела је агенција Ројтерс.

Ђеонга је мислио на 24. мај 2010. године, када је Јужна Кореја увела санкције којом "одсекла", у великој мјери, размјену са Сјевером, укључујући туризам, трговину и приватну помоћ, пошто је Пјонгјанг окривљен за испаљивање торпеда и потапање ратног брода "Чеонан" у Јужном кинеском мору, када је убијено 46 јужникорејских морнара.

Узорци експлозива пронадени у олупини "Чеонана" били су идентични саставу торпеда које користи Сјеверна Кореја.

Пјонгјанг је негирао било какву умешаност у нападу од 26. марта 2010. и затражио укидање санкција прије него што би било какви преговора, могли да почну.

Јужна Кореја је затражила извињење од Сјевера као предуслов за укидање санкција, али изгледа да је Сеул попустио крајем прошле године, због раста расположења у корист поновног повезивања са Сјевером.