latinica  ћирилица
26/08/2015 |  08:49 | Аутор: СРНА

Чичковић: Резултати пописа до краја године

Директор Завода за статистику Републике Српске Радмила Чичковић најављује да би први коначни резултати пописа требало да буду познати до краја године.
Радмила Чичковић, директор Републичког завода за статистику(архив) -
Радмила Чичковић, директор Републичког завода за статистику(архив)

Она напомиње да не постоји манипулација у вези са бројем Бошњака у Српској или бројем Срба у Федерацији БиХ, већ је ријеч о одређеном броју пописница у којима постоји нелогичност, односно неконзистентност у одговорима.

"Нема говора о брисању Срба, Бошњака, Хрвата или неких других. Проблем је ако имате одређени број пописница у којима су пописивана лица одговорила да стално живе у БиХ, а свакодневно путују на посао у иностранство, а, притом, не мисли се на сусједне земље.

Проблем је, дакле, ако имате пописнице у којима су пописивана лица одговорила да стално живе у мјесту пописа, а да је мјесто њиховог сталног становања у другој, несусједној држави", појашњава Чичковићева за Срну.

Такође, проблем су и лица која су се изјаснила да су стални становници у мјесту пописа иако у наредних годину дана више неће бити ту.

"Уколико су нека лица на једном мјесту навела да стално живе у мјесту пописа, а на другом да су одсутна због школовања, онда људи са таквим одговором не могу бити третирани као стални становници", истиче Чичковићева.

Током септембра требало би да буде одржана сједница Централног пописног бироа. Уколико се три статистичке институције усагласе у избору јединствене методе обраде података, онда ће бити објављени резултати пописа.

"То значи да договор мора да буде заснован на пописној методологији, Закону о попису, као и препорукама Међународне мониторинг мисије и међународних експерата из области обраде пописних података, на чему Републички завод за статистику Српске све вријеме инсистира", наглашава Чичковићева.

Коначни резултати пописа још увијек нису објављени јер статистичке институције у БиХ имају различите ставове у вези са критеријумом извођења резидентног становништва.

"Чак ни у самој Агенцији за статистику БиХ не постоји сагласност у вези са овим питањем. Да бисмо добили коначне резултате, треба да се усагласимо око правила на основу којих ћемо дефинисати резидентно становништво. Након тога, у врло кратком року можемо почети са објављивањем резултата", наводи Чичковићева.

Завод за статистику Републике Српске тражи да буде поштован Закон о попису и Методологија пописа, као и да не буде проблема у примјени методологије.

"Директор при Канцеларији за статистику Европске комисије Питер Еверерс, приликом јунске посјете, рекао је да, према критеријумима ЕУ и међународној дефиницији, резидентно становништво представљају лица која живе у земљи дуже од 12 мјесеци или планирају да живе у њој дуже од тог периода након референтног датума. Тиме је све речено", напомиње Чичковићева.

Она најављује да ће осим пописа, Републички завод за статистику Републике Српске наставити са редовним активностима, те ће, као и до сада, радити на додатном унапређењу и подизању квалитета статистичких саопштења.

"Крајем новембра објављујемо нашу најобухватнију публикацију - Статистички годишњак, гдје на више од 600 страница дајемо корисницама велики број података о Српској.

Средином децембра објавићемо и публикацију `Ово је Република Српска`, која је намијењена широком кругу корисника јер, путем кратких црта, табела и графикона, пружа основне показатеље стања и промјена економског и друштвеног живота Српске", појаснила је Чичковићева.