latinica  ћирилица
26/08/2015 |  07:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачка: Азил на територији цијеле ЕУ

Поводом таласа избјеглица великих размјера са којим се суочава Европа потребна је јединствена политика која би подразумијевала одобравање азила који би важио на територији цијеле Европске уније, као и праведна расподјела избјеглица, наводи се у њемачком приједлогу за рјешавање избјегличке кризе који преноси "Политика".
Избјеглице из Сирије - Фото: AP
Избјеглице из СиријеФото: AP

У тексту приједлога у десет тачака који су потписали њемачки вицеканцелар и министар привреде и енергетике Зигмар Габријел и њемачки министар спољних послова Франк Валтер Штајнмајер наводи се и да је Европи потребан јединствен систем управљања границама који се не односи само на заштиту граница већ и на више одговорности приликом регистрације и прихвата пристиглих избјеглица.

Пријем избјеглица широм ЕУ мора да се одвија у условима достојним човјека, а потребни су и јединствени стандарди унутар ЕУ, који ће се примјењивати у свакој чланици, износе министри.

У једној од тачака приоритета предвиђено је да на основу јединственог правилника за азил, избјеглицама које траже уточиште треба да се одобри азил који важи на триторији цијеле ЕУ.

Они наводе да је потребна и праведна расподјела избјеглица по Европи, уз обавезујуће и објективне критеријуме за утврђивање пријемних квота за све државе чланице, у складу с њиховим капацитетима.

У приједлогу се наводи и да се хитно мора пружити подршка државама ЕУ које тренутно носе терет.

У тексту се истиче да Медитеран не смије да буде масовна гробница за очајне избјеглице, као и да се ради о завјету хуманости Европе, штавише и о европској идеји о човјеку уопште.

Избјеглицама које траже уточиште може се дугорочно помоћи једино ако се они који немају право на азил врате у своје државе поријекла, наводи се и додаје да стога тема реадмисије треба да заузме централно мјесто у односима са земљама поријекла избјеглица.

У приједлогу је поред осталог предвиђено и да свеобухватна европска политика према избјеглицама треба да обухвати и сузбијање узрока због којих људи напуштају земље Блиског истока и Африке, стабилизацију тих држава, заустављање насиља и рата.