latinica  ћирилица
24/08/2015 |  21:47 | Аутор: СРНА

Међународно ликовно саборовање у Вишеграду

У Вишеграду је вечерас почело 22. Међународно ликовно саборовање на којем учествује 29 сликара из Бугарске, Данске, Русије, Канаде, Македоније, Црне Горе, Србије и Републике Српске.
Вишеград - Почело 22. Међународно ликовно саборовање - Фото: СРНА
Вишеград - Почело 22. Међународно ликовно саборовањеФото: СРНА

Оснивач Саборовања Хаџи-Бранко Никитовић изјавио је Срни да је по квалитету и броју учесника ово једна од најистакнутијих и најмногољуднијих ликовних смотри у региону.

"Ове године смо морали да се одрекнемо графичке радионице за нека боља времена, а тај број графичара, замијенили смо бројем сликара", рекао је Никитовић.

Он је истакао да Вишеград сам по себи и његово окружење имају много тога да понуде сликарима и да је често проблем шта од свега изабрати као мотив за сликање.

"Умјетници ће нова стварати на више локација, од манастира Добрун, вишеградске бање, око ћуприје на Дрини и у самом Вишеграду. Изложба слика и прво представљање културној јавности биће на отварању `Вишеградске стазе`, како је то био и обичај свих претходних година", каже Никитовић.

Учесник Саборовања Маја Скендеровић из Сарајева каже да први пут долази у Вишеград и да је ово јако добро искуство за сваког умјетника да упозна своје колеге, нове људе и предјеле.

"Вишеград је изузетно лијеп, а моја инспирација и мотив ће бити људи које будем имала прилику да упознам", рекла је Скендеровићева и додала да ће то бити лијепа прича људске личности.

Начелник општине Вишеград Славиша Мишковић каже да Саборовање окупља умјетнике из регије, али и са других континената, а да се преко њих шаље порука о љепотама Вишеграда.