latinica  ћирилица
24/08/2015 |  19:23 | Аутор: Независне

Изетбеговић: СББ добродошао у коалицију

Бакир Изетбеговић, предсједник Странке демократске акције, рекао је вечерас након сједнице Колегија СДА, да је СББ добродошао у коалицију на федералном нивоу.
СББ добродошао у коалицију - Фото: nezavisne novine
СББ добродошао у коалицијуФото: nezavisne novine

Он је истакао да не види проблем ни када је у питању државни ниво да СББ евентуално уђе у неку проширену коалицију, али да СДА неће одустати ни од коалиције са Савезом за промјене. Казао је да постоји могућност да СББ уђе на државни ниво ако би Демократска фронта одустала, као што је учинила када је у питању Федерација.

Изетбеговић је рекао да би било добро да се што прије састане с Фахрудином Радончићем како би разговарали о уласку СББ-а на нивоу Федерације.

Радончић: Не треба искључити разговор са СДА

Предсједник Савеза за бољу будућност /СББ/ Фахрудин Радончић рекао је да се ова странка не нуди да уђе у власт, али и да сматра да су разговори са СДА о политичкој ситуацији, те евроатлантском путу и повратку унутарбошњачког дијалога потребни и да их не треба искључивати.
"СББ и ја нисмо тражили разговоре ни са ким, већ је Драган Човић, као предсједавајући Предсједништва БиХ, тражио састанак са мном, као лидером опозиције и предсједником друге најјаче странке у Федерацији БиХ /ФБиХ/", рекао је Радончић поводом изјаве предсједника СДА Бакира Изетбеговића да је "СББ добродошао у коалицију на федералном нивоу", те да ће се радо одазвати Радончићевом позиву.

Радончић је навео да је СББ обећао Човићу да ће размотрити идеје које је он саопштио у име владајуће коалиције, те да ће о свему озбиљно размислити и ускоро га обавијестити.

"Ми се не нудимо да уђемо у власт. Понављам да чак нисмо ни заинтересовани за цијелу причу. Након Колегијума СДА можемо рећи да нас мирнији тонови из те странке искрено радују, али да нема никаквог разлога да ја, као предсједник СББ-а, тражим или предлажем сусрет са предсједником СДА. И то у познатој ситуацији када за то не постоје никакве озбиљне политичке предиспозиције у смислу потенцијалног коалирања", навео је Радончић.

Он је за "Дневни аваз" рекао да сматра да има обавезу да позове Човића на узвратни разговор и да ће то и учинити, наводећи да су закључци Колегијума СДА "њихова интерна ствар која СББ уопште не обавезује, нити специјално интригира".

"У том смислу, није реално очекивати да ће неко из СББ-а тражити састанак са Изетбеговићем на тему уласка СББ-а у било коју власт, иако сматрамо да разговори између двије велике странке о политичкој ситуацији, те евроатлантском путу и повратку унутарбошњачког дијалога јесу потребни и не треба их искључивати", рекао је Радончић.