latinica  ћирилица
24/08/2015 |  19:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Меркел и Оланд: Заједнички одговор ЕУ на избјегличку кризу

Њемачка канцеларка Ангела Меркел и француски предсједник Франсоа Оланд позвали су данас на заједнички одговор ЕУ на најгору избјегличку кризу која је погодила Европу послије Другог свјетског рата.
Ангела Меркел и Франсоа Оланд на конференцији за новинаре о избјегличкој кризи - Фото: AFP
Ангела Меркел и Франсоа Оланд на конференцији за новинаре о избјегличкој кризиФото: AFP

"Морамо да створимо јединствен систем за право на азил", рекао је Оланд у кратком обраћању уочи разговора, истакавши да је прилив избјеглица из кризних зона у свијету "изузетна ситуација која ће потрајати неко вријеме", пренио је АФП.

Меркел, чија земља очекује рекордних 800.000 захтјева за азил ове године, рекла је да Њемачка и Француска такође очекују од свих чланица ЕУ да се "што прије" сагласе са постојећом политиком према избјеглицама у ЕУ.

Иначе, канцеларка је осудила насилне протесте против избјеглица у граду Хајденау током викенда рекавши да је срамотно што су десничарски екстремисти добили широку подршку тамошње локалне заједнице.

"Након страшних слика из Хајденауа у Саксонији, желим да кажем да снажно осуђујем насиље које се тамо догодило и да је атмосфера расизма коју смо тамо видјели неприхватљива", рекла је она.

Према њеним ријечима, одбојно је видјети како десничарски екстремисти и неонацисти изражавају своју мржњу.

"Али једнако је срамно видјети како њемачки грађани, чак и породице са дјецом то подржавају, маршујући са њима. Могу само да поновим да је Њемачка земља која поштује достојанство сваког појединца", нагласила је она.

Неопходни разговори са Путином око Украјине

Њемачка канцеларка Ангела Меркел позвала је данас западне лидере да ријеше несугласице са Русијом око Украјине, истичући да су контакти са руским предсједником Владимиром Путином по том питању неопходни.

Меркел је, послије разговора са предсједницима Француске и Украјине, Франсоа Оландом и Петром Порошенком, у Берлину рекла да је саслушала "став из украјинског угла", али да ће се по том питању "обновити контакти са руским предсјником".

"Не искључујем могућност одржавања састанка четири стране", казала је Меркел, пренијела је агенција Тас с.
Меркел је додала да постоје разлике у ставовима по питању украјинске кризе који се морају ријешити.
Споразуми о прекиду ватре из Минска су "основа за мир у Украјини", нагласила је она.

Меркел је указала и на значај посматрача из Организације за европску безбједност и сарадњу у надгледању прекида ватре, али и изразила забринутост због напада на њих.

Ројтерс је пренио да је Меркел рекла да се споразум о прекиду ватре на истоку Украјине не поштује и да се мора учинити све да би се у потпуности спровео договор, постигнут у фебруару у Минску.

"Споразум о прекиду ватре није у потпуности примијењен и то значи да има све више жртава", навела је Меркел.
Она је истакла да је први и најважнији услов да се све учини да споразум о прекиду ватре постане реалност.

"Оно што је договорено у Минску мора се поштовати. Овде смо да би се тај споразум поштовао, а не доводио у питање", казала је Меркел.

У сукобима на истоку Украјине погинуло је више од 6.5000 људи, међу којима на стотине цивила, подсетила је агенција Ројтерс.
Обје стране су повукле велику количину тешког наоружања из зоне сукоба, у складу са споразумом из Минска, али се и даље дешавају спорадични сукоби.