latinica  ћирилица
24/08/2015 |  17:44 | Аутор: СРНА

Дјеца са Косова у посјети Модричи

Ученици и наставници Основне школе "Браћа Аксић" из Липљана са Косова, који у оквиру пројекта "Спојимо дјецу Космета и Републике Српске" бораве у седмодневној посјети Републици Српској, били су данас у једнодневној посјети Модричи.
Модрича - посјета дјеце са Косова - Фото: СРНА
Модрича - посјета дјеце са КосоваФото: СРНА

 За 37 ученика и два наставника из Липљања и њихове домаћине из Шамца јутрос је организван свечани пријем у просторијама модричке Основне школе "Сутјеска", након чега су посјетили манастир Дуга Њива на Требави код Модриче.

Потом је организован ручак и дружење домаћина из Модриче и Шамца са гостима са Косова у Спортско-рекреативном центру Ријечани Горњи код Модриче.

Начелник општине Модрича Младен Крекић пожелио је добродошлицу гостима са Косова и Метохије. "Због велике трагедије која се десила у једној породици у Модричи, у којој је смртно страдала дјевојчица од три године, не можемо показати радост са којом смо очекивали ваш долазак у наш град", рекао је Крекић на пријему у Основној школи "Сутјеска".

Психолог у ОШ "Браћа Аксић" из Липљана Данијела Јаћимовић навела је да је у Приједор, Градишку, Лакташе, Бијељину и Шамац дошло 300 дјеце и 20 професора, наставника и свештеника са југа Косова и Метохије. "Дјеци из Липљана домаћини су њихови вршњаци из Шамца" рекла је Јаћимовићева.

Она је нагласила да су дјеца задовољна гостопримством и да домаћини и руководство општине Шамац чине све да боравак буде угодан.

Јаћимовићева је напоменула да су дјеца узбуђења и да има и оних којима је ово прва екскурзија у другу земљу, те напоменула да је Липљан мултиетничка средина у којој су српска дјеца, њихови родитељи и наставници свакодневно изложени разним притисцима.

"Трудимо се да, упркос тим притисцима, улепшамо и олакшамо себи боравак у Липљану. Школски простор и порта Српске православне цркве у Липљану једини су безбедан простор у коме се школска дјеца могу дружити", истакла је Јаћимовићева.

Ученица осмог разреда Криситна Васић каже да је упознала много дјеце и да је увјерена да ће са већином наставити пријатељство и након одласка из Републике Српске, а будући средњошколац Момир Капетановић очекује да ће дружење са вршњацима из Шамца и Модриче бити настављено у Липљану, у узвртној посјети којој се нада.

Члан Одбора из Шамца за дочек дјеце са Косова Лазар Благојевић каже да се ова општина придружила другим срединама у Републици Српској, у којима Одбор за помоћ Србима са Косова и Метохије већ четврту годину проводи пројекат "Спојимо дјецу Космета и Републике Српске", те је подсјетио да су Шамац и Липљан братске општине.