latinica  ћирилица
24/08/2015 |  17:20 | Аутор: СРНА

Сједница о пропустима у Поточарима: Без већине за смјену Вилића

Независни одбор Парламентарне скупштине БиХ на данашњој сједници у Сарајеву није имао потребну већину за смјену директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсада Вилића због догађаја на комеморативном скупу у Поточарима 11. јула, када је нападнут премијер Србије Александар Вучић.

 
Предсједавајући Независног одбора Жико Крунић у изјави новинарима након сједнице, на којој је разматран захтјев министра безбједности БиХ Драгана Мектића за смјену Вилића, није желио да прецизира колико је чланова Одбора било за смјену Вилића.

"Може се очекивати да ћемо се у наредном периоду бавити овим питањем. То није дефинитивно закључено. Ријеч је о озбиљној ствари. Министар безбједности поднио је иницијативу и то се мора довести до краја у наредном периоду", рекао је Крунић.

Према његовим ријечима, Мектић је у захтјеву изнио шест замјерки на рад Вилића које су углавном до сада објелодањене, а односе се на организациони карактер комеморације у Поточарима, као и на то да није обезбијеђена адекватна заштита да не дође до контакта са ВИП личностима.

"Ово није стављено ад акта. Колеге у Независном одбору ће имати неке друге иницијативе да би се то довело до краја. Није нормално да приједлог ресорног министра заврши на овај начин на овој сједници", рекао је Крунић.

Независни одбор примио је на прошлој сједници 18. августа захтјев Мектића за Вилићеву смјену.

Расправу о дешавањима у Поточарима Независни одбор започео је на сједници 21. јула, а Мектић је тада тражио покретање дициплинског поступка против Вилића.

Том приликом већина чланова Независног одбора оцијенила је да треба провјерити и утврдити још неке чињенице, па су од Савјета министара, односно његовог Одбора за унутрашњу политику, затражене одређене информације о дешавањима у Поточарима.

Савјет министара БиХ доставио је тражене материјале који имају одређен степен тајности и посебну процедуру упознавања.

Чланови Независног одбора имали су задатак да се од прошлог уторка до данашње сједнице према важећим процедурама упознају о тим материјалима.

Премијер Србије Александар Вучић нападнут је на комеморацији у Поточарима 11. јула. Њега је, уз повике "Алаху екбер", маса гађала каменицама и узвикивала погрдне ријечи.