latinica  ћирилица
24/08/2015 |  15:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Отворен Инфо центар за азил у Београду

Инфо центар за азил, у којем ће мигранти моћи да добију поуздане информације о центрима за азил, правну и психосоцијалну помоћ, али и да користе компјутере и бесплатан wi-fi, отворен је у Немањиној улици у Београду, у близини аутобуске и жељезничке станице.
Отворен Инфо-центар за азиланте у Београду (фото: Танјуг - Оксана Тоскић) -
Отворен Инфо-центар за азиланте у Београду (фото: Танјуг - Оксана Тоскић)

Инфо центар за азил отворила је општина Савски венац, уз помоћ бројних невладиних организација, а на иницијативу управо цивилног сектора и грађана те општине.

Шеф УНХЦР у Србији Ханс Фридрих Шодер изјавио је том приликом да је задовољан што је такав центар покренут, не на иницијативу УНХЦР-а или централних власти, већ сарадњом цивилног сектора и локалних власти, које желе да помогну.

Он се захвалио свима који су учествовали у реализацији тог пројекта, наводећи да је важно што се он налази управо у близини паркова у којима је смјештен велики број избјеглица.

"Ово је иницијатива која ће пружити правовремене информације које су тим људима неопходне за свакодневно преживљавање, гдје могу наћи центре за азил у којима могу да се одморе, добију храну, воду", рекао је Шодер.

Он је посебно похвалио присуство великог броја волонтера преводилаца који обилазе избјеглице и упућују их на Инфо центар гдје ће моћи да добију одговарајућу помоћ.

Државни секретар у Минситарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић истакао је да је отварање Центра примјер како Србија одговара на кризу.

"Наш одговор на кризу неће бити пендреци и шок бомбе, нити зид", рекао је Иванишевић.

Он се захвалио грађанима који су покренули иницијативу и изразио наду да ће слични центри бити отварани и на другим локацијама.

Предсједник Скупштине општине Савски венац Ненад Константиновић рекао је да је циљ отварања центра да се избјеглицама које се налазе на тој општини помогне да овдје имају живот достојан човека.