latinica  ћирилица
24/08/2015 |  14:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Трагедија на мору, преврнули се чамци с мигрантима

Грчка и турска обалска стража нашле су пет тијела миграната који су се утопили када су се два чамца преврнула у близини турске обале и код грчког острва Лезбос.
Спасавање миграната у Средоземном мору (Фото: Irish Defence Forces) - Фото: AFP
Спасавање миграната у Средоземном мору (Фото: Irish Defence Forces)Фото: AFP

Грчка обалска стража је спасила шест особа, двојица мушкараца су се утопила, а најмање пет особа је нестало у Егејском мору када се преврнуо чамац с мигрантима код острва Лезбос. Потрага за несталима је у току.

Обалска стража обавијештена је о удесу пошто је један рибарски брод јутрос спасао једну особу код источне обале грчког острва, док је друга особа успјела да доплива до обале. Двоје спасених рекло је грчким властима да су били у чамцу који се преврнуо са укупно 15 људи.

Турска обалска стража је нашла тијела троје миграната и спасла 73 избјеглице из Сирије и Авганистана пошто се рибарски брод који их је превозио преврнуо код егејске обале Турске, код града Чанакале, пренијела је турска државна агенција Анадолија.

Грчка обалска стража је саопштила да је од петка ујутро до понедјељка спасла 877 особа током 30 операција код острва Лезбос, Хиос, Самос и Кос. Тај број не укључује неколико стотина миграната који су самостално успјели да дођу до острва, углавном гуменим чамцима.

Грчка се суочава са великим приливом избјеглица из Африке и Блиског истока који долазе на острва преко Турске. Процјењује се да је ове године је 160.000 миграната прешло из Турске у Грчку.

Грчка влада је изнајмила трајект за превоз миграната са острва до луке Пиреј, код Атине, усред туристичке сезоне када је тешко набавити карте за редовне бродске линије.

Трајект са 2.500 избеглица стигао је у понедјељак ујутро у Пиреј, док је неколико хиљада миграната остало на острвима.