latinica  ћирилица
24/08/2015 |  14:32 | Аутор: СРНА

Хамонд: Иран је сувише моћан да би био у изолацији

Шеф британске дипломатије Филип Хамонд изјавио је данас да је Иран главни регионални играч који може да буде савезник у борби против тероризма и да је "превелик" и "превише важан" да би "просто био остављен у изолацији", пренио је Асошијетед прес.
Филип Хамонд - Фото: AP
Филип ХамондФото: AP

Агенције извјештавају да се Хамонд, који је јуче присуствовао на поновном отварању британске амбасаде у Ирану, састао у Техерану са иранским предсједником Хасаном Роханијем.

Хамонд је казао да је на сусрету постигнута сагласност о потреби побједе над "Исламском државом" и заустављања трговине опијумом из Авганистана у Европи.

Ројтерс је пренио из главног града Ирана да између Техерана и Лондона и даље постоје "темељне разлике" о будућности предсједника Сирије, Башара ел-Асада.

"Питање о ком се не слажемо је улога једне особе, Башара ел-Асада, у овом процесу. Међутим, важно је да разговарамо", рекао је Хамонд, додајући да је за достизање политичког рјешења за сиријских конфликт нужно укључити Иран и Русију.

Према његовим ријечима, Рохани је "послао снажан сигнал жеље за дијалогом" и да "иран жели да окрене нову страницу са Британијом и Западом".

Говорећи о санкцијама Ирану, Хамонд је рекао да би до њиховог укидања могло да дође наредног прољећа.

Шеф британске диипломатије, такође, сматра да би до средине октобра амерички Конгрес и Иран могли да одобрити споразум између Техерана и међународне посредничке шесторке, пет земаља сталних чланица Савјета безбједности УН и Њемачке о иранском нуклеарном програму.

Иран и "шесторка" постигли су 14. јула споразум о рјешавању тог проблема и послије дуготрајних преговора усвојен је заједнички свеобухватан акциони план, послије чије ће имплементације бити укинуте економске санкције које су Ирану увели СБ УН, САД и ЕУ.

Санкције УН у области ракетне технологије неће бити укинуте у периоду од осам година, а Вашингтон намјерава да задржи санкције у областима које, између осталог, укључују програм израде балистичких ракета.

"Најраније наредног прољећа могли бисмо да говоримо о почетку укидања санкција", казао је Хамонд Ројтерсу.

Хамонд је у недјељу присуствовао обнављању рада амбасаде Велике Британије у Техерану, а у Лондону је почела да ради и иранска амбасада.

У почетку ће дипломатска представништва радити на нивоу привремених отправника послова, уз мањи број службеника и ограничене конзуларне услуге, да би са јачањем односа двије земље, био достигнут ниво амбасадора и уобичајено функционисање.

Амбасада Велике Британије у Техерану била је затворена након што је 2011. године у њу упали демонстранти протестујући против британских санкција, и те године су прекинути дипломатски односи двије земље.

Узвикујући "Смрт Енглеској" они су са зграде скинули и запалили британску заставу а на њено мјесто ставили заставу Ирана, подсећа Би-Би-Си.