latinica  ћирилица
24/08/2015 |  14:23 | Аутор: Агенције

Гетлин бојкотује Би-Би-Си и остале острвске медије

Амерички спринтер Џастин Гетлин бојкотоваће Би-Би-Си и остале британске медије из протеста због њиховог "пристрасног" извејштавања о трци са Јусеином Болтом.
Џастин Гетлин - Фото: Getty Images
Џастин ГетлинФото: Getty Images

Гетлин је освојио сребрну медаљу на 100 метара у Пекингу резултатом 9,80 секунди, а златну медаљу освојио је Болт са 9,79. Тај дуел су многи свјетски медији назвали "борбом добра и зла", због четворогодишње суспензије Гетлина због допинга.

"Одбранио је титулу, одбранио је своју репутацију, а можда је спасио и спорт", рекао је коментатор Би-Би-Си Стив Крем када је Болт прошао кроз циљ.

На фотографији објављеној на Твитеру види се како коментатор Брендан Фостер и његове колеге из Би-Би-Си славе Болтову побједу.

Гетлин сматра да има неправедан третман не само на Би-Би-Си, него и у осталим британским медијима, који су се у извјештајима и најавама трке концентрисали углавном на његове суспензије због допинга.

"Џастин, али и ја, мислимо да су британски медији и новинари били изузетно нељубазни према њему. Није речено ништа позитивно већ дуго. Стално су га карактерисали према допинг случајевима и правили од њега зликовца", рекао је Гетлинов агент Реналдо Нехемија.

"Да би задржао своје достојанство и самопоштовање, Гетлин сматра да је најбоље да не разговара са њима. То је веома несрећна околност, али изузетно је погођен овим нападима. Као људи, требало би да будемо бољи од тога, а Би-Би-Си посебно треба да извјештава непристрасно и без откривања свог мишљења", додао је он.

Гетлин је први пут суспендован 2002. године због коришћења амфетамина, који је унио кроз љекове, док је други пут суспендован 2006. године због коришћења тестостерона. Он је тврдио да му је масер умасирао крему пуну тестостерона у ноге.

У нормалним околностима послије другог позитивног допинг теста, 2006. године, Гетлин би добио доживотну супензију, али је послије сарадње са антидопинг званичницима добио само четири године.

Откако се вратио на стазу Гетлин је постизао све боље резултате. Све до јучерашњег пораза, везао је 29 побједа, а најбољи резултат на 100 метара му је 9,74 секунди.

Он је на јучерашњој конференцији за новинаре на свако питање о допингу одговарао са "хвала".

Крајем недјеље Гетлин и Болт ће у Пекингу трчати и на 200 метара.